maandag 23 januari 2012

echte held

Verspilling tegengaan kost weinig moeite, levert geld op of bespaart het en draagt bij aan een goed milieu. Bij grote plastic flessen doen we in Nederland daar goed aan mee: meer dan 95% van de grote flessen voor frisdrank en water wordt ingeleverd. Doordat de statiegeldflessen goed worden gerecycled geeft dat veel winst voor het milieu.
Op kleine plastic flessen zit in Nederland nog geen statiegeld. Meer dan de helft van die flesjes wordt daardoor niet apart ingezameld. Honderden miljoenen flesjes gaan de vuilnisbak in en worden daarna verbrand. En tientallen miljoenen flesjes worden op straat of in de natuur weggegooid.
Met een statiegeldsysteem wordt alle kunststof gerecycled. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en voorkomt veel CO2-uitstoot van nieuwe kunststofproductie.
Statiegeld op kleine flesjes voorkomt milieuschade én troep op straat.
Ik weet zeker dat iedereen die dit leest het hiermee eens is. Laat weten dat u voor de toekomst kiest. Ga daarom naar:
www.echteheld.nl, en onderteken de petitie. Dan bent u een echte held! Op 12 juni 2012 biedt Stichting Ons Statiegeld de Echte Heldpetitie aan aan de Tweede Kamer. Op die manier kunt u samen met mij, andere wethouders milieu en duizenden andere ondertekenaars ervoor zorgen dat er nu eens een goede wet komt!


Afgelopen week was weer vol met leuk werk.
Eerst mocht ik het winnende lot trekken van de kerstbomenactie. Meer dan 12.000 bomen zijn ingeleverd, ruim 10% meer dan vorig jaar. De lootjes zaten in een grote tas. Woensdag 1 februari zal een cheque van € 500 worden uitgereikt aan Job Valkenaar van basisschool De Dolfijn. Hij heeft meer dan 120 kerstbomen opgehaald. Wat een topper!

Vrijdag was ik in het ABC centrum aan het Groot Heiligland waar ik enkele tientallen architecten toesprak. Zij zijn allemaal gespecialiseerd in duurzaam bouwen en spraken met elkaar om de kennis nog verder te verdiepen en verbreden. Wat een innovatiekracht! Haarlemse inwoners zullen daar de komende jaren veel plezier aan beleven.
Ook in het ABC een prachtige tentoonstelling over de Slachthuisbuurt. Ga eens kijken naar oud en nieuw Haarlem-Oost.

Rob van Doorn