zaterdag 4 februari 2012

Sneeuwoverlast!

Sneeuwoverlast!

Het heeft even geduurd, maar nu is het dan zover, Koning Winter heeft zich van zijn witte kant laten zien. Afgelopen vrijdag werd Nederland in slechts luttele uren voorzien van een centimetersdikke sneeuwlaag. Het gevolg was vastlopend openbaar vervoer met duizenden wachtenden op de stations en een topdag van stilstaande auto’s, 831 kilometer file.

Zaterdagmorgen vroeg, direct na het opstaan, ziet de wereld eruit als in de boeken van Dickens. Een witte deken over daken, bomen, struiken, straten en wegen. Maar als je op de fiets stapt om een vers broodje te halen, dan is het toch wat minder met -18 graden.
Vrijdagmorgen om 8 uur waren zestig zoutstrooiers van Spaarnelanden al druk in de weer. Voor de autoroutes werden zes strooiwagens ingezet en voor de fietspaden vijf. Preventief strooien is het devies als sneeuw in aankomst is. Ook werd een vloeistofsproeier ingezet voor parkeerdekken en de fietsonderdoorgang onder de Buitenrustbruggen. Al op dat moment is bekend dat het effect van het zout beperkt is, omdat de chemische gevolgen minder zijn bij lagere temperaturen. Ook werkt het beter als er veel overheen wordt gereden en dat duurt altijd even. Om een uur of twaalf gaan de schuivers de weg op. Voor de fietspaden worden vijf borstelmachines ingezet. Gelukkig heeft de Haarlemse politiek al in het najaar van 2011 een goed uitgewerkt gladheidsbestrijdingsplan vastgesteld, waarin precies staat opgenomen in welke volgorde straten, wegen en fietspaden moeten worden geveegd en geborsteld. Helaas werken borstelmachines op de vele kilometerslange fietspaden minder snel door de geringe snelheid van de machines. Daarbij weet iedereen dat de stad in een keer schoonvegen niet mogelijk is, dus het is beginnen en keihard doorwerken. Op een aantal plekken wordt handmatig gestrooid, zoals op het stationsplein.
Mijn welgemeende complimenten aan de ploegen, die vanaf vrijdagmorgen bijna onafgebroken aan de slag zijn geweest.
Onze inwoners krijgen het dringende verzoek ook zelf een bijdrage te leveren aan het sneeuwvrij maken door stoepen en andere wandelgedeeltes aan te pakken. Als iedereen zijn beste beentje voorzet is Haarlem in korte tijd weer veilig voor alle weggebruikers.

Rob van Doorn