vrijdag 7 september 2012

Misplaatst

Elk nieuwsmedium heeft tot taak feiten en meningen uit te leggen en toe te lichten. Zo verhaalt het Haarlems Dagblad in haar editie van vandaag over het voorstel van burgemeester en wethouders met betrekking tot de invulling van het Kleverlaangebied. De journaliste verhaalt over het aanvankelijke, inmiddels ingetrokken voorstel om in het gebied zes autarkische woningen te bouwen: woningen die volledig zelfvoorzienend zijn en als voorbeeld kunnen dienen voor mensen die ook duurzaam willen bouwen. In het artikel komt dan plotseling de voorkeur van Adolf Hitler op de proppen: "Dergelijke woningen waren heel populair bij onder meer Adolf Hitler omdat hij dan niet afhankelijk was van anderen."


Niet alleen, zoals raadslid Jeroen Fritz reageert, is deze opmerking historische lariekoek, maar tevens roept de vergelijking gevoelens van misplaatstheid en walging op. Hitler was ook een voorstander van de aanleg van grote snelwegen. Wat zegt dat over mensen die die opvatting nu hebben?

Het zou de huiskrant van veel Haarlemmers niet misstaan als een heldere verontschuldiging wordt opgeschreven op de voorpagina en de redactie voortaan het huisje bij het schuurtje houdt.


Rob van Doorn