donderdag 11 oktober 2012

Dag van de Duurzaamheid

Een paar leuke en interessante dagen zijn voorbij. Dinsdag ontving ik leden van de Vogelwerkgroep. Zij hebben consciëntieus in kaart gebracht wat de vogelstand is bij De Lage Kadijk. Dat is belangrijk werk dat grote zorgvuldigheid vraagt van de toegewijde vrijwilligers. De komende tijd zullen wij de gegevens verwerken en de raad over de bevindingen informeren.


En gisteren was het Duurzaamheidsdag. Een elk jaar terugkerende feestdag waarin vele duurzaamheidsinitiatieven worden besproken en acties plaatsvinden. 's Ochtends las ik voor aan kinderen uit groep 8 van basisschool De Talenten in de Slachthuisbuurt. Wat een enthousiasme en wat veel duurzame ideeën van deze kinderen van rond de twaalf jaar. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Vervolgens was ik samen met GroenLinks raadslid Daphne Huysse in het Heempark in Schalkwijk bij de ingebruikname van het eerste op het riool aangesloten hondentoilet. Voortaan leveren hondendrollen geen overlast meer op, maar laten ze lampen branden in onze duurzame stad. Een uitstekend initiatief van Daphne, die een ergernis laat verdwijnen en een opbrengst ervoor in de plaats zet. Hier kan in veel Nederlandse gemeenten een voorbeeld aan worden genomen.

groep 8 van basisschool De Talenten
Tot slot fietste ik me 's middags het snot voor de ogen bij de introductie van het energiespel waarmee alle Haarlemmers elk jaar veel geld kunnen besparen. Een uitstekend idee van de raadsleden Marceline Schopman (PvdA) en Hessel Kruisman (GroenLinks). Drie duurzame knallers op een dag.

Haarlem, de duurzame kern van Zuid-Kennemerland. Zie www.degroenemug.nl.

Rob van Doorn