maandag 14 juni 2010

Twee interessante weken...

De zomervakantie nadert en het wordt steeds duidelijker wat er de laatste weken nog gedaan moet worden voordat veel Haarlemmers de zon op zoeken. De afgelopen twee weken zijn er belangrijke momenten geweest. Een paar hoogtepunten…

Op 3 juni was er een interessante rondleiding door het Reinaldapark in Haarlem-Oost. De komende jaren moet dit park een grote metamorfose ondergaan. Het park is gebouwd op een vuilnisbelt. Zoals dat vroeger vaker ging is de afdichting van het vuilnis onvoldoende. Het park ligt er nu voor een deel desolaat bij. Zo snel mogelijk wordt een ruime deklaag over de oude gegooid en wordt het park opnieuw ingericht met onder meer een nieuwe waterloop en tennisbanen langs de Schipholweg. Het aanwezige oorlogsmonument zal een nog mooiere plek krijgen. Een ambitieus plan voorziet in een blijvende verbetering waar de inwoners van de Zomerzone nog lang van kunnen genieten. Haarlem-Oost verdient een mooi en goed aangelegd park.

Dezelfde week was mijn eerste ervaring met het regionaal overleg verkeer en vervoer in Zandvoort. Haarlem overlegt daarin met Bloemendaal, Heemstede, Haarlemmerliede-Spaarnwoude en Zandvoort over de betere bereikbaarheid van de regio, zowel met de auto, het openbaar vervoer als de fiets. De regio gaat ervoor die bereikbaarheid sterk te verbeteren. Haarlem zal daarbij optimaal gebruik maken van de parkeergarages en de binnenstad autovrij of autoluw proberen te maken. Dat is goed voor de leefbaarheid van de stad.

En dan het vliegtuig van Royal Air Maroc. Gelukkig lijkt alles met een sisser af te lopen. Mijn verantwoordelijkheid richt zich op de mogelijke milieuschade. Op enkele plaatsen op ons grondgebied had het vliegtuig wat olie of kerosine gelekt. Gelukkig is er van ernstige schade aan het milieu geen sprake, zo blijkt uit onderzoek door Haarlemmerliede-Spaarnwoude, het Recreatieschap Spaarnwoude en Haarlem.

De komende week gaat het college twee dagen “de hei” op om met elkaar te praten over een collegewerkprogramma dat geschreven wordt als uitwerking van het coalitieprogramma van D66, PvdA, VVD en GroenLinks.

En ja, nu heb ik niets geschreven over het tweedaagse VNG-congres dat afgelopen week plaatsvond in Leeuwarden; niets over mijn bezoek aan de indrukwekkende afdeling milieu van de gemeente Haarlem; niets over de kadernota met vele miljoenen noodzakelijke bezuinigingen; niets over de fietsenkelder bij het stationsplein, over de Groene Mug…over twee weken weer een blog!