dinsdag 29 juni 2010

Een nat fort in warme tijden

Het wethouderschap is enerverend, vreet tijd en geeft veel energie. Onlangs was onze jongste dochter Amber jarig. Ze is 14 jaar geworden. Op zo’n moment – een mijlpaal in haar leven – realiseer je je weer dat veel van wat je doet om mensen draait. Familie, vrienden, kennissen, relaties.

Afgelopen zaterdag mocht ik het Buurtfeest Teylerplein openen. Veel bewoners van Haarlem-Oost, de buurt waar ik meer dan 25 jaar gewoond heb, vierden feest. Het prachtige weer was het toefje slagroom op de taart. Het feest is een activiteit die vanuit het wijkcontract door de werkgroep ‘Contact met je buren’ is georganiseerd. Eind vorig jaar is het wijkcontract Amsterdamse Buurten afgerond, maar vijfentwintig buurtbewoners zetten het werk voort. Wat fijn dat vrijwilligers zich inzetten om een buurt leuker te maken.

De afgelopen week sprak de gemeenteraad, verspreid over drie avonden, over de bezuinigingen die Haarlem treffen. Het ziet ernaar uit dat de stad € 35 miljoen per jaar moet gaan bezuinigen. Zoveel geld minder betekent dat je minder voor mensen kunt doen en voor lastige keuzen komt te staan. Af en toe liep de temperatuur flink op tijdens de debatten. Het is fijn dat de raad vindt dat het onderhoud in en aan de stad zo min mogelijk onder de bezuinigingen moet lijden. Ook de renovatie van het Reinaldapark dient, zo vindt de raad, prioriteit te krijgen.

Complex, omdat er zoveel verschillende partijen met verschillende belangen zijn, is het ‘Landal-dossier’. Als het aan het Recreatieschap Spaarnwoude ligt, moet het Fort benoorden Spaarndam een recreatieve functie krijgen. Tachtig huisjes van Landal trekken een te zware wissel op de ecologische waarden van het park, zo vindt de raad van Haarlem. Een rondleiding afgelopen week toonde de deplorabele staat waarin het fort, gelegen op het grondgebied van Velsen, zich bevindt. Op vele plaatsen lekt het historische bouwsel.

Tot slot heb ik afgelopen week gesproken met een aantal mensen die de elektrische auto promoten. Tijdens het gesprek werd ik enthousiast over de mogelijkheden van deze vervoersvorm voor particulieren. Haarlemse gemeenteauto’s rijden op groen gas en Connexxion bussen op aardgas. Steeds meer mensen realiseren zich dat in Haarlem gewerkt moet worden aan de leefbaarheid in de stad. Mensen met oog voor de toekomst werken mee aan het halen van ons doel “Haarlem Klimaat Neutraal in 2030”.



Rob van Doorn

Wethouder Haarlem