zaterdag 10 september 2011

Nieuw elan

Een van de leukste aspecten van mijn werk is het onderhouden van contacten met mensen die vernieuwende ideeën in de praktijk willen brengen. Zoals een aantal inwoners van het Ramplaankwartier. Zij hebben het initiatief genomen om te onderzoeken of de hele wijk energieneutraal kan worden. Een van de ideeën is het creëren van een aparte opvang in de wijk voor de verwerking van regenwater en vergisting van het afvalwater. Hierdoor kan nieuwe energie worden opgewekt voor verwarming. Zonnepanelen en natuurlijk ook betere isolatie van de woningen maken het plan compleet. Dit soort initiatieven kosten veel voorbereidingstijd en vooral betrokkenheid en de wil van veel wijkbewoners om mee te doen. Ik hoop dat het zover komt. De gemeente zal faciliteren waar het kan.

Zoals u hebt kunnen lezen wil de gemeente het parkeerbeleid aanpassen aan de eisen van deze tijd. Er is een concept parkeernota geschreven en afgelopen week zijn we een parkeerspel gestart. Kijk maar eens op www.haarlem.nl/aanhetstuur. Doel van het spel is te vernemen hoe u tegen auto en fietsparkeren in de stad aankijkt. In de vakantietijd is het digipanel aan de slag geweest met parkeren en daaruit blijkt dat zeer veel mensen een uitgesproken mening hebben. Geweldig! Alle opvattingen zullen we verwerken in het conceptrapport. Later dit jaar volgt vanzelfsprekend nog een inspraakronde. De planning is dat begin 2012 begonnen wordt met de uitvoering van alle plannen die de gemeenteraad overneemt.

Nu het reces voorbij is worden veel belangwekkende onderwerpen weer intensief besproken met de raad en in het college. Burgemeester en Wethouders zijn bezig de begroting voor volgend jaar voor te bereiden. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag, maar creativiteit leidt tot verstandiger bestedingen. Afgelopen donderdag was er in het stadhuis een druk bezochte raadsmarkt over de door het recreatieschap Spaarnwoude voorbereide restauratie van het Fort Benoorden Spaarndam en de bouw van 83 vakantiewoningen daarbij. De gemeenteraad van Haarlem heeft daar grote moeite mee. Gedeputeerde Jaap Bond was aanwezig om zijn zaak te bepleiten. Eerder al heb ik in het bestuur van het schap aangegeven dat Haarlem de nu voorliggende plannen niet ziet zitten. De commissie Beheer ging, ook afgelopen donderdag, akkoord met mijn voorstel voor een rigoureuze aanpak van het groen in het Middengebied Molenwijk. Met dit werk is ongeveer een half miljoen euro gemoeid.


Rob van Doorn