maandag 26 september 2011

duurzaam verkeer

Siem van Ruiten, oud-voorzitter van de Koninklijke Schuttevaer, is een man met een missie. Hij is vele jaren beurtschipper geweest op de Zuid- en Noord-Hollandse wateren en kent het Spaarne op zijn duimpje. Alleen al zijn prettige en gedreven persoonlijkheid was reden genoeg om op 12 september, samen met hem een autoafzetsteiger te openen, die zijn naam draagt. Maar daarnaast weet Siem ook uit te leggen dat scheepvervoer aanzienlijk duurzamer is dan vrachtautovervoer. Een flink binnenvaartschip vervangt vijftig vrachtauto’s!




In deze periode ga ik langs de vijf stadsdelen van onze stad om met vertegenwoordigers van de wijkraden te spreken over de concept parkeervisie. Dinsdag 27 september volgt de laatste avond in de binnenstad. Wat een ontzettend goede ideeën zijn geïnventariseerd! Over enige tijd start de inspraakronde. Ik ben ervan overtuigd dat de uiteindelijke plannen de stad een stuk leefbaarder zullen maken. En daarbij valt op dat veel mensen ook voorstellen hebben voor een beter beleid op het gebied van fietsparkeren. We kunnen nog grote stappen voorwaarts maken.

Weet u dat Haarlem weer een intercity station is geworden? De treinen vanaf station Haarlem rijden weer door naar Den Haag, wat voor veel van onze inwoners een stap in de goede richting is. Maar we zijn er nog niet. We blijven praten met de NS, omdat Haarlem ook een directe verbinding met Utrecht wil. Dergelijke directe verbindingen schelen veel autokilometers en maken onze stad nog fijner om in te wonen.

Vorige week woensdag bezocht ik met Jaap Bakker, verkeerspecialist in onze stad, basisschool De Kring aan de Parklaan. Het gaf een bijzonder gevoel het gebouw in te stappen waar ik eind jaren zestig zelf op school heb gezeten. De school is de afgelopen jaren gegroeid naar 600 leerlingen en is daarmee de grootste basisschool van Haarlem. Maar dat geeft ook aandachtspunten voor de verkeersafwikkeling. Jaap, zijn collega’s en ik gaan er de komende maanden aan werken om de verkeersveiligheid te verbeteren. We hopen dat de ouders daar ook een steentje aan willen bijdragen door met de fiets naar school te komen of de benenwagen te nemen.


Rob van Doorn