maandag 21 november 2011

Heel veel over duurzaam Haarlem

Duurzaamheid, ook wel genoemd toekomstbestendigheid, is van belang voor ons land en onze stad. Steeds meer internationale economische ‘denktanks’ geven het aan: als je als bedrijf de komende decennia wilt overleven, dan moet het streven naar duurzaamheid in de genen zitten. Het volstaat niet om spaarlampen in te draaien. Een bedrijf moet een businessplan hebben waarin de zorg voor de samenleving centraal staat. Dit heet maatschappelijk verantwoord ondernemen, MVO.


De overheid, waaronder gemeenten, is niet in staat om op dit terrein een voortrekkersrol te vervullen. Wel kunnen gemeenten voorwaarden creëren en bedrijven helpen de juiste weg te vinden. Ook Haarlemmers kloppen bij de gemeente aan met vragen over individuele energiebesparing en -opwekking, zonnepanelen, warmte en koude opslag (WKO), elektrisch vervoer en groen gas.


Al sinds 2008 is Haarlem actief voor minder CO2-uitstoot en vermindering van fijnstof in de stad. We hebben afgesproken dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal moet zijn en in 2015 onze eigen werkorganisatie en gebouwen (zie www.degroenemug.nl). Al bijna drie jaar reikt de stad halfjaarlijks een prijs uit aan een bedrijf dat zich onderscheidt door een succesvol streven naar duurzaamheid, de Groene Mug-bokaal. Op 11-11-11 is die prijs uitgereikt aan het Friethoes aan de Kruisweg. Begin 2011 hebben we ons beleid verdiept en verbreed. Haarlem zet extra in op bestaande en nieuwe woningen, stadseconomie en mobiliteit om duurzaamheid tot speerpunt te verheffen. In april dit jaar tijdens een conferentie in de Philharmonie bleek dat Haarlemse burgers en bedrijven zich buitengewoon inzetten om van Haarlem een echte duurzame stad te maken. Dat doen ze in het belang van de stad, maar ook in hun eigen belang, want duurzaamheid leidt tot besparing.


De stad wint door dit streven prijs na prijs. Op 9 november wint Haarlem de award 'CO2-besparing gebouwde omgeving'. Op 2 november wint Haarlem de klimaatprijs, met een uitstekend idee voor energiebesparing van raadsleden Hessel Kruisman en Marceline Schopman. Haarlem ontvangt hiervoor € 25.000. Onze Energiecoach Rinco Bakker wordt in 2010 vereerd met de tweede prijs bij de verkiezing 'Bedrijventerreinman Van Het Jaar 2010'. In augustus 2010 blijkt dat Haarlem bovenaan staat in de duurzaamheidindex van de Rabobank. Ook is Haarlem in hetzelfde jaar koploper als gemeente met de meest verstrekte Maatwerkadviezen energieprestatie (3.000 adviezen aan particulieren). Haarlem biedt trouwens een duurzaamheidslening aan met een lage rente.

Maar prijzen winnen is natuurlijk niet het doel. Haarlem koopt voor 99% duurzaam in. Haarlem is de eerste stad, die haar openbare parkeergarages van LED verlichting voorziet. Dit is goed nieuws voor het milieu en het is een financiële besparing. Het kost de gemeente niets: de vervanging van de oude lampen wordt betaald uit de energiebesparing van de nieuwe lampen. Maar die nieuwe lampen leiden tot veel minder CO2-uitstoot en dat is pure winst voor het leefmilieu. Al sinds 2005 rijden in Haarlem aardgasbussen rond. U merkt dat aan de uitstootgassen van deze bussen. En in juli 2010 is een overeenkomst gesloten tussen Energiebedrijf Essent en Gastreatment Services (GtS) voor de productie en levering van Groen Gas. De komende tien jaar werken beide partijen nauw samen aan het Project Schoteroog, waarbij ze biogas onttrekken aan een voormalige stortplaats van NV Afvalzorg en naastgelegen afvalwaterzuivering in Haarlem en opwaarderen tot groengas van aardgaskwaliteit.

En u kent vast de Biosgroep. Zij rijden in onze stad met taxi’s op groengas en hebben een eigen groengas-vulstation bij de Oude Weg. Auto’s worden aangekoppeld en afgetankt zonder verlies van productieve tijd van de chauffeurs en zonder tijdsverlies aan de pomp. NPSP Composieten wint in januari 2011 de Prima Ondernemen Award 2010-2011. Het bedrijf won de prijs voor innovatief en duurzaam ondernemen van de Rubber en Kunststof Branche NRK. En tot slot uit een lange rij, ik kan helaas niet alles opsommen: EvoSwitch. Dit bedrijf trekt internationaal de aandacht. In een recent rapport van het Duitse Ministerie van Milieu werd EvoSwitch onlangs beschreven als 1 van de elf meest energiezuinige datacenters wereldwijd.

Haarlem heeft veel duurzame Haarlemmers, duurzame bedrijven en een gemeente die deze ontwikkelingen faciliteert. Maar wij willen verder. Niet om prijzen te winnen (hoewel dat heel leuk is), maar omdat wij onze stad klaar willen maken voor volgende generaties. En wat opvalt is dat ons streven en de prijzen de aandacht vestigen op onze stad. Bedrijven die duurzaam willen produceren melden zich aan. Zij komen naar ons toe, omdat hier de mensen wonen die verstand hebben van duurzaamheid. Die bedrijven zijn welkom in de Waarderpolder, het best gerenoveerde bedrijvenpark in Nederland.

Rob van Doorn