maandag 7 november 2011

Begrotingsweek

Vandaag begint de begrotingsbehandeling in de raad. Elk jaar geeft de gemeente meer dan € 400 miljoen uit. Alle fracties vertellen wat zij vinden van de begroting van het college en komen met kleinere of grotere wijzigingsvoorstellen. Dit is ook het moment dat een politieke fractie kan aangeven wat zij vindt van het rijks- en provinciebeleid. Natuurlijk is er discussie over de vraag op welke onderdelen van de uitgaven moet worden bezuinigd. Verschillen tussen linkse en rechtse fracties worden nu, meer nog dan anders, hoorbaar.


Op woensdag 26 oktober had ik een bijeenkomst georganiseerd van grote gemeenten over duurzaamheid. Het valt op dat veel gemeenten het onderwerp hebben geadopteerd. Op specifieke gebieden hebben gemeenten zich georganiseerd, bijvoorbeeld op groen of energiebesparing. Maar er is geen koepelorganisatie actief, die grote gemeenten bindt om grote stappen te maken. En dat is nodig. De rijksoverheid laat het afweten en provincies en gemeenten moeten bezuinigen. Om te voorkomen dat duurzaamheid minder prioriteit krijgt is besloten de handen ineen te slaan. Haarlem en Apeldoorn gaan dit proces leiden.


Een dag later mocht ik een vergadering leiden van acht gemeenten in onze regio en het Hoogheemraadschap Rijnland over een betere afwikkeling van het afvalwater. Het klinkt als een klein onderwerp, maar er is veel geld mee gemoeid en bij een onjuiste aanpak kan de overlast groot zijn. Door de klimaatverandering zal de komende decennia meer regen vallen. Ons rioleringsstelsel kan veel aan, maar beter is het risico’s te vermijden. Daarom gaat Haarlem met de buurgemeenten werken aan een slimmere verwerking van regenwater en het gebruiken van rioolslib voor energieopwekking. Dat scheelt overlast en leidt tot minder kosten.

We naderen de winterperiode. Hoewel dat op dit moment moeilijk voorstelbaar is, want de zon schijnt nu en de temperatuur is hoger dan normaal. Als er geen blaadjes zouden vallen zou het voorjaar kunnen zijn.
Vooruitlopend op de koudeperiode is in de commissie Beheer gesproken over de gladheidsbestrijding. De vorige winter duurde lang en op vele dagen vielen er pakken met sneeuw. Niemand weet met zekerheid wat voor winter we dit seizoen krijgen. Maar we zijn zo goed mogelijk voorbereid. Meer zout als het nodig is en beter schuiven als het kan. We gaan ervoor!

Rob van Doorn




Foto: Susan Dekker