vrijdag 15 juni 2012

Zonnepanelen....gewoon doen!

Haarlem kiest ervoor haar inwoners te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Wie dezer dagen de krant leest of de website www.degroenemug.nl raadpleegt, zal zien dat zonnepanelen ‘hot’ zijn. Fossiele brandstoffen worden steeds duurder, en daarmee ook elektriciteit uit de muur. De zon is er echter vaak, kost niks en geeft veel warmte. Tot voor kort waren die panelen echter erg duur. Die tijd is voorbij. Subsidie van de rijksoverheid, een lagere aanschafprijs en eventueel een aantrekkelijke duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem maken zonnepanelen voor een steeds grotere groep mensen bereikbaar.

Maar natuurlijk gaat het niet alleen om zonnepanelen! Onze stad werkt hard om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De massale aanschaf van zonnepanelen draagt daartoe bij, maar er is meer.Haarlem is bezig met de opzet van een Lokale Energie Dienst. Samen met het bedrijfsleven zoeken we naar manieren om goedkoop en duurzaam energie te winnen. Warmte en Koude Opslag onder de grond, warmtekrachtkoppeling, energie uit asfalt, groene daken, windenergie, het wemelt van de initiatieven. Moderne bedrijven weten allang dat als ze nu niet aanhaken ze de komende jaren de strijd gaan verliezen van duurzame concurrenten. Of ze willen of niet, steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzame productie, een geïsoleerd bedrijfspand, led-verlichting, en verstandig omgaan met warmte en koude. De Waarderpolder wordt steeds duurzamer, mede onder aanvoering van de IKH, de Industrie Kring Haarlem.

Haarlem werkt ook samen met andere grote steden voor meer actie op het gebied van duurzaamheid. Zo leidt onze stad de ontwikkeling naar het huizenblok voor huizenblok verbeteren van onze woningen, waardoor ze energiezuiniger worden. In dit lijstje past ook de stap van onze stad om particulieren te helpen met zonne-energie. De maandelijkse rekening van het nutsbedrijf wordt er lager van en zelfs de rijksoverheid werkt mee met een subsidie van 15%! Doe mee om geld én het milieu te sparen!

Rob van Doorn