zaterdag 7 juli 2012

Over de kadernota

De behandeling van de kadernota is voorbij. Op hoofdlijnen heeft de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders laten weten wat het beleid moet zijn in 2013. Het college gaat nu, op basis van deze richtlijnen, werken aan de opstelling van de begroting voor volgend jaar.
Haarlem heeft een jaarbegroting van ongeveer 420 miljoen euro. De schuld van onze stad is 520 miljoen euro, maar daar staan omvangrijke bezittingen tegenover en de binnenstad is de laatste jaren opgeknapt.
Er zijn positieve en negatieve berichten en nog veel onzekerheden.
Positief dit jaar is dat de inkomsten van parkeren flink aan het stijgen zijn. Tot en met mei van dit jaar zijn de inkomsten € 600.000 hoger dan in dezelfde periode in 2011. En dat met uitsluitend een inflatiecorrectie in de tarieven. Wijzigingen in de inhuur van externen leveren nu al minder uitgaven op, ongeveer € 5 miljoen euro. De komende jaren zal dat proces voortgang vinden. Nadelig is dat we 3,5 ton verkeerd hebben geraamd met de kosten voor de mobiele telefoons. Daarnaast zijn er nog meer nadelen van ca. € 2.7 miljoen.
De gemeenteraad heeft besloten dat een jaarlijks voordeel van bijna € 5 miljoen euro precariogelden gaat worden gebruikt voor de opbouw van een reservefonds voor beheer en onderhoud. Nu nog wordt dit geld gebruikt om de gemeentelijke schuld te verminderen. Dit was de afspraak toen deze coalitie aantrad.
Haarlem weet tot op heden de begroting op een verstandige manier sluitend te houden. We gaan daar zeker mee door.

Rob van Doorn