maandag 28 maart 2011

Over bomen en parkeren...

Op 21 maart was ik op initiatief van PvdA-raadslid Roel Schaart in de Cronjéstraat en omgeving. De winkeliers hebben met een enquête in meerderheid aangegeven dat de auto weer terug zou moeten komen. Een aantal jaren geleden is de Cronjéstraat – met uitzondering van venstertijden – afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De parkeergarage onder het Ripperdaterrein werd aangelegd met veel openbare, goedkope parkeerplaatsen. Al enige tijd geleden was ik op bezoek bij de winkeliersvereniging om onder meer over hetzelfde onderwerp te spreken. Naar aanleiding van de twee bezoeken heb ik aangekondigd te komen met een discussienota over de straat in relatie tot de Rode Loper en de mogelijke Schotersingelfietsbrug. De commissie Beheer zal er over enige tijd over kunnen spreken.


Afgelopen woensdag was er de Nationale Boomfeestdag. Zowel in de Van Oosten de Bruijnstraat als in het Reinaldapark was het feest. Bij elkaar vele tientallen bomen werden gepland door schoolkinderen, en ik mocht ze daarbij even helpen. In het Reinaldapark zullen de bomen door de kinderen goed worden onderhouden en over drie jaar hun definitieve plek in het vernieuwde park krijgen.
Onderstaande link leidt naar een leuk artikel, met foto's en video over de feestelijkheden, georgansieerd door het kunstenaarscollectief 5eKwartier, in het Reinaldapark:


http://www.webregio.nl/zuid-kennemerland/regionaal-nieuws/artikel/1909327/kinderen-laten-groene-vingertjes-wapperen-video.aspx








 Vrijdag was de start van de lokale discussie over het Haarlemse parkeerbeleid. Tijdens een conferentie in de Philharmonie, bezocht door bijna honderd genodigden, werd de aftrap gegeven voor een geanimeerd stadsdebat. De komende maanden zal een intensief participatie en inspraaktraject volgen. Nog dit jaar wordt de discussie afgesloten in de commissie Beheer en de gemeenteraad.

Rob van Doorn

maandag 14 maart 2011

Groen in en rond Haarlem


Het nieuwe kabinet heeft ervoor gekozen op grotere afstand te gaan staan van de bescherming van de natuur in Nederland. Ook de Rijksbufferzone, het gebied tussen Amsterdam en Haarlem, en de Binnenduinrand, globaal gelegen tussen de Ringvaart en het Noordzeekanaal, dreigen minder aandacht te krijgen. De provincie Noord-Holland en de betrokken gemeenten hebben op maandag 28 februari afspraken gemaakt over die gebieden. Als trekker van deze afspraken is Haarlem van mening dat alles uit de kast gehaald moet worden om ervoor te zorgen dat de natuur in en rond Zuid-Kennemerland beschermd wordt. De Binnenduinrand en het recreatieschap Spaarnwoude zijn daarbij erg belangrijk.


 
Op 1 maart was het feest in de Refter van het stadhuis. Als gastheer mocht ik een prachtige tentoonstelling openen over het kenmerk van Haarlem Klimaat Neutraal en Haarlem Duurzaam: de Groene Mug. Mijn oude vriend Fred Rosenhart, die de Mug ‘speelt’, was eregast. Uit duizenden foto’s zijn de mooiste geselecteerd. Zij hangen in de eregalerij, waarin de Refter de komende tijd is veranderd. Als u in de buurt van het stadhuis bent nodig ik u uit eens naar binnen te lopen en de prachtige tentoonstelling te bekijken. De expositie duurt tot en met 28 april!

Een duurzaam Haarlem zal ook de komende jaren een streven blijven van ons stadsbestuur!

Op 2 maart waren er de provinciale verkiezingen. Ongetwijfeld zal de uitslag een verandering betekenen in de samenstelling van het college van Gedeputeerde Staten. Haarlem gaat ervan uit dat belangrijke ontwikkelingen als de HOV in Haarlem-Noord, de bereikbaarheidsvisie, de bescherming van de regionale natuur en vele andere onderwerpen prioriteit blijven houden.

Regelmatig heb ik overleg met de portefeuillehouders verkeer en vervoer in de regio Zuid-Kennemerland. Ook de wethouders van Haarlemmermeer en Velsen spreek ik hierover. Na de geslaagde conferentie in december over de bereikbaarheid worden nu de raadsvergaderingen voorbereid over dit onderwerp. In Haarlem zal het onderwerp op 24 maart in de commissie Beheer worden besproken. Het college van B en W zet er op in dat er gezamenlijke afspraken worden gemaakt tussen de regiogemeenten over de verbetering van het auto, openbaar vervoer en fietsverkeer en dat er minder doorgaand verkeer door de stad gaat.

Afgelopen vrijdag bezocht ik een vergadering bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Overveen. Natuurlijk spraken we over de herten. Maar ook over de prachtige natuur en bezoekersfaciliteiten. Als u pas geleden geen wandeling hebt gemaakt in dit natuurrijke park, dan nodig ik u uit dat snel te doen!


Rob van Doorn