maandag 10 oktober 2011

Landal-huisjes bij Fort Benoorden Spaarndam

De discussie over de Landal-huisjes bij Fort Benoorden Spaarndam heeft stof doen opwaaien. Op vrijdag 30 september kwam het algemeen bestuur van het recreatieschap bijeen om te praten over de bouw van een vakantiedorp. De gemeenten Haarlem en Haarlemmerliede-Spaarnwoude zijn tegen, maar de meerderheid is voor. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel presenteerde zoveel voorwaarden dat het bijna een "neen" lijkt. Ossel kon niet anders, want zijn gemeenteraad had met slechts 1 stem meerderheid voor de bouw gestemd. Voor Haarlem is klip en klaar dat de extra verkeersdrukte onwenselijk is. Een besluit is echter genomen. De uitwerking en uitvoering zullen het stof in Spaarndam en in de Haarlemse gemeenteraad echter niet doen nederdalen.

Het schap staat de komende jaren sowieso in het centrum van de belangstelling. De financiële positie is erbarmelijk. Het voorstel van Haarlem om in 2013 met een sluitende begroting te werken is verstandig. Er is dan meer dan een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Over ca. vier jaar is de reserve opgesoupeerd. Elk jaar gaan er miljoenen meer uit dan er binnenkomen. Tegelijkertijd zien we dat de kwaliteit van het onderhoud van het gebied achterblijft. De inkomsten zullen de komende jaren dalen door de bezuinigingen van de deelnemende gemeenten. Het ontwikkelen van een nieuwe visie op het schap is nodig. Haarlem dringt daar al meer dan een jaar op aan. Amsterdam neemt dit standpunt nu over. Een vraag die het komende jaar beantwoord moet worden is, wat is het alternatief voor het Recreatieschap?

Een week geleden mocht ik meewerken aan het slaan van de eerste paal van het nieuwe gebouw van Spaarnelanden in de Waarderpolder. Spaarnelanden is 100% eigendom van de gemeente Haarlem. Het college van B&W is aandeelhouder en opdrachtgever. Het bedrijf werkt doorlopend aan het verbeteren van de dienstverlening.

Op 3 oktober heb ik de adviescommissie Haarlemmerhout geïnstalleerd. Betrokken en deskundige vrijwilligers, ondersteund door terzake kundige ambtenaren, werken geheel belangeloos voor het prachtige rijksmonument. De Hout is de plek voor natuurbeleving, maar ook voor grote feesten als het Haarlemmerhoutfestival en Bevrijdingspop. De adviescommissie is de garantie dat de Haarlemse samenleving nauw betrokken blijft bij deze historische plek.

Woensdag 5 oktober heb ik de Good and Green Guide ten doop gehouden in het stadhuis. Een nuttig naslagwerk met alle duurzame restaurants en hotels in negentien Nederlandse steden. Haarlem is in deze gids met meer dan honderd etablissementen zeer goed vertegenwoordigd. Onze stad wint veel prijzen: de beste binnenstad, de meeste groei in bezoekers, de meest duurzame gemeente, en ga zo maar door. Geniet in Haarlem van het goede leven!



Rob van Doorn