maandag 7 februari 2011

veel aandacht voor bezuinigingen

Deze tijd wordt er weer aandacht besteed aan de financiële ingrepen ten gevolge van de rijksbezuinigingen. Omdat er veel geld gemoeid is met het beheer en onderhoudsprogramma en de mobiliteit in de stad gaat mijn aandacht vooral uit naar het maken van verstandige keuzes bij het verwerken van die bezuinigingen binnen mijn portefeuille.


De discussienota parkeren is klaar en de discussie in de stad kan beginnen. Op 25 maart zal een conferentie worden georganiseerd, waarbij de belangrijkste betrokkenen in de stad hun zegje kunnen doen. Daarna zullen de inspraak en participatieprocedure en – nog dit jaar – de politieke besluitvorming plaatsvinden.

Met leerlingen van basisschool Parkrijk heb ik op 20 januari de openingshandeling verricht voor de werkzaamheden in het Reinaldapark. Gestart wordt met de fases 1 en 2. Er is nog niet genoeg geld beschikbaar voor de hierna volgende derde fase, waarmee de werkzaamheden worden afgerond. Europese, rijks- en provinciesubsidies spelen een rol, maar de gemeente Haarlem moet zelf ook veel geld bijdragen aan het project van € 12 miljoen. Als de werkzaamheden zijn afgerond heeft het stadsdeel Oost eindelijk een aantrekkelijk groen en recreatiegebied.

Op 26 januari reikte ik de prijs uit voor de Kerstbomenactie. Anna Fien Cikot (6) en Sebbo Smit (6) hebben de prijs van € 500 voor hun klas gewonnen. Daarbij kregen ze met de hele klas een rondleiding door het stadhuis, waarbij ook de kelders niet werden vergeten.

Op 1 februari was ik met een aantal collega’s op bezoek op het hoofdkantoor van woningcorporatie Ymere in Amsterdam. Ymere, Elan en Pré werken, samen met de gemeente Haarlem, aan de verbetering van het woningbestand in de stad, waarbij niet wordt vergeten dat de omgeving en sociale verhoudingen bijdragen aan de leefbaarheid.

Het waterschap Rijnland zorgt ervoor dat Haarlem en omgeving droge voeten houden. Maar het waterschap werkt bijvoorbeeld ook hard aan het op verstandige wijze afvoeren van afvalwater. Namens de regiogemeenten sprak ik op 2 februari met schapbestuurders over betere scheiding van rioolwater en regenwater. Door de klimaatverandering en toenemende regenval dreigen onze riolen verstopt te raken. Als we regenwater minder via de riolen afvoeren, maar apart opvangen, dan nemen onze problemen af en krijgen we meer schoon water dat de sloten en grachten in stroomt.


Donderdag 3 februari was ik getuige van een schoonmaakactie rondom de school door leerlingen van de Brandaris in Molenwijk. Drie weken lang werd in alle klassen aandacht besteed aan afval als onderdeel van verstandig milieubeleid. Elke klas had een kunstwerk van afval gemaakt en als trotse wethouder mocht ik een mooi kunstwerk mee naar het stadhuis nemen. Bewustwording en betrokkenheid beginnen vroeg en de Brandaris geeft daar op goede wijze invulling aan.

Op dezelfde dag bezocht ik het nieuwe informatiecentrum in de Hamelink in de Slachthuisbuurt. Daar worden de plannen voor de buurt getoond, waaronder volledige nieuwbouw langs de wijkgrens. Ambitieuze plannen die een aanzienlijke verbetering zullen opleveren voor het woonplezier. Bewoners met goede ideeën kunnen hun voorstellen in een ideeënbus gooien.

Vrijdag 4 februari was ik samen met collega Cassee aanwezig bij een vergadering van alle grote steden in de regio rondom Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland. We spraken over de woningbouwplannen (100.000 woningen), maar ook over de bereikbaarheid van de regio, de economische ontwikkeling en de duurzaamheidsplannen. Een inspirerende vergadering waarbij vanzelfsprekend de verschillende belangen een rol spelen en de relatie met het rijk. Nu de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht met elkaar praten over een mogelijke fusie worden de bestuurlijke verhoudingen de komende jaren danig op de proef gesteld.


Rob van Doorn