Vandaag begint de begrotingsbehandeling in de raad met de eerste termijn voor de fractievoorzitters. Ongeveer 400 vragen zijn gesteld over de conceptbegroting waarin de eerste gevolgen van de rijksbezuinigingen zijn verwerkt. Deze week wordt duidelijk of de antwoorden voor de raad afdoende zijn.
Hoewel er al veel begrotingsbehandelingen zijn geweest, is het elke keer weer spannend.
Op 27 oktober mocht ik de tentoonstelling bezoeken in de stadskweektuinen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van deze prachtige mooie tuinen en kassen aan de Kleverlaan. Bent u daar wel eens geweest? Doen!
Twee dagen later was ik te gast in het Rozenprieel, omdat daar het wijkcontract -twee jaar geleden afgesloten- werd afgerond. Wat is er door de bewoners van deze geweldige wijk een enorme inzet geweest om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Natuurlijk komt er een nieuw wijkcontract en natuurlijk gaan we door met de acties rondom schoon, heel en veilig. Het Rozenprieel wordt groener en dat is aan de inwoners te danken. Top!
Op 2 november mocht ik een toespraak houden en meedoen aan een debat tijdens een politiek café van GroenLinks in het Patronaat. Wat fijn om soms wat dieper door te kunnen discussiëren, in dit geval over de bereikbaarheid van de regio Zuid-Kennemerland. Vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, de NS, de Fietsersbond en Rover en natuurlijk leden en raadsleden van mijn partij zaten in de zaal. Het ontbrak niet aan meningen over de bereikbaarheid van Haarlem en de buurgemeenten.
Woensdag 3 november had een echte duurzaamheidsmiddag.
Eerst mocht ik de flatgebouwen Vlag en Wimpel aan de Nederlandlaan openen. Deze gebouwen zijn voorzien van een warmte en koude opslag op 140 meter onder de grond. Deze moderne wijze van energievoorziening zorgt binnenshuis voor behaaglijke warmte in de winter en zalige koelte in de warme zomers. De balkons zijn met FSC hout afgewerkt. Dat is hout dat duurzaam is gekapt. Anders gezegd, voor elke boom die wordt verwijderd wordt een nieuwe boom teruggeplant, zodat het bos zijn belangrijke functie behoudt. Haarlem heeft een overeenkomst met FSC dat alleen hun hout wordt gebruikt bij woningbouw. Elan Wonen heeft deze flats gebouwd en verdient daarvoor een dik compliment.
Aansluitend sprak ik een trotse directie van de Philharmonie en hun gasten toe in verband met de ingebruikstelling van 242 zonnecollectoren op het dak. Ongeveer 50.000 kilowattuur per jaar kan deze installatie opleveren. Rekening houdend met de rijkssubsidie verdient de Philharmonie elk jaar aan deze voorziening. Een heel prettige bijkomstigheid in deze moeilijke tijden…