donderdag 22 december 2011

Houtmanpad

Het einde van dit jaar nadert.
Vanavond is de laatste raadsvergadering met voor mij als belangrijk punt de besluitvorming over het Houtmanpad. Veel tijd is gestoken in de verwerking van de bezwaren uit de stad tegen het eerste ontwerp, met als voorlopig eindresultaat dat de meerderheid van de commissie Beheer instemt met het definitieve plan. Vanavond zal duidelijk worden of het meerderheidsstandpunt in de commissie gaat worden bekrachtigd. Na een aantal jaren voorbereiding is vooral het laatste halfjaar veel over deze fietsvoorziening gediscussieerd met het genoemde voorlopige eindresultaat.

Gisteravond kwamen ruim honderd mensen bijeen in Zandvoort om te spreken over de regionale bereikbaarheidsvisie. Zuid-Kennemerland wordt wel eens een knooppunt van doodlopende wegen genoemd, en dat is niet goed voor de bereikbaarheid van en leefbaarheid in Haarlem en omgeving. De regiogemeenten gaan stappen zetten op het gebied van auto- en fietsverkeer en openbaar vervoer. Investeringen zijn de komende decennia nodig. Europa maakt nu een moeilijke tijd door met een stevige recessie. Daarom is nu ook de tijd daar om te denken en plannen te ontwikkelen, zodat we later kunnen komen tot uitvoering.

Ook gisteren heb ik het wijkcontract met de Slachthuisbuurt ondertekend, het eerste contract in de nieuwe vorm in Haarlem-Oost. De Slachthuisbuurt heeft actieve wijkraadsleden met hart voor de wijk. Ik ben trots op deze mensen, die geheel belangeloos zich inzetten voor hun wijk en onze stad.




Afgelopen maandag heb ik de fly-over geopend. Een samenzijn van bouwers, wijkraadsleden, raadsleden en bestuurders. Een nieuwe entree van onze stad, die moet bijdragen aan de eerder genoemde bereikbaarheid. Haarlem is op de goede weg!

Graag wens ik alle lezers prettige feestdagen en een goed begin van 2012!

Rob van Doorn

maandag 5 december 2011

Over Sint en democratie


Vandaag het grote feest van Sinterklaas! Voor veel kinderen een spannend moment. En dat terwijl er voor velen één of meer cadeautjes te verwachten zijn. Afgelopen donderdagavond was de goedheiligman in de raadzaal tijdens de raadsvergadering. Een halfuur lang riep hij wethouders en raadsleden bij zich om zich te verklaren. Voor mij was de vraag hoe het zit met de hoofdpijndossiers. Mijn antwoord: ‘Ik heb alleen maar leuke zaken’.


Mijn portefeuille kenmerkt zich door veel contacten in de stad over onderwerpen waar velen verschillende opvattingen over hebben. Het pontje, het Houtmanpad, het vraagstuk van beheer en onderhoud van de openbare ruimte, de afwaardering van de Amsterdamsevaart, de bus over de Kruisweg. Allemaal onderwerpen waar Haarlemmers een mening over hebben, maar waarover uiteindelijk altijd door de gemeenteraad een besluit moet worden genomen. Het is mijn werk dat besluit voor te bereiden. Daar word ik bij geholpen door veel ambtenaren, die keihard werken om het besluit op het juiste moment te kunnen laten nemen. En natuurlijk zijn er dan discussies. Dat is goed. Het is van wezenlijk belang voor een democratie dat discussies en debatten plaatsvinden in het college van burgemeester en wethouders, maar vooral in de gemeenteraad. Dat is de plaats waar uiteindelijk een afweging van alle belangen plaatsvindt en de knoop wordt doorgehakt. Politici zijn gekozen om dat werk te doen en daar vervolgens verantwoording voor af te leggen.

Een tijdje geleden heb ik eens gezegd dat het dossier over digitaal bezoekersparkeren voor mij het enige hoofdpijndossier was. Door te luisteren naar de geluiden uit de stad is hier uiteindelijk tot een compromis besloten: digitaal voor wie daar zelf voor kiest. Alle dossiers zijn interessante voorbeelden van politieke tegenstellingen, die erbij horen. Dat is ons werk!

Veel plezier vanavond met de Sint en Pieten.

Rob van Doorn

maandag 21 november 2011

Heel veel over duurzaam Haarlem

Duurzaamheid, ook wel genoemd toekomstbestendigheid, is van belang voor ons land en onze stad. Steeds meer internationale economische ‘denktanks’ geven het aan: als je als bedrijf de komende decennia wilt overleven, dan moet het streven naar duurzaamheid in de genen zitten. Het volstaat niet om spaarlampen in te draaien. Een bedrijf moet een businessplan hebben waarin de zorg voor de samenleving centraal staat. Dit heet maatschappelijk verantwoord ondernemen, MVO.


De overheid, waaronder gemeenten, is niet in staat om op dit terrein een voortrekkersrol te vervullen. Wel kunnen gemeenten voorwaarden creëren en bedrijven helpen de juiste weg te vinden. Ook Haarlemmers kloppen bij de gemeente aan met vragen over individuele energiebesparing en -opwekking, zonnepanelen, warmte en koude opslag (WKO), elektrisch vervoer en groen gas.


Al sinds 2008 is Haarlem actief voor minder CO2-uitstoot en vermindering van fijnstof in de stad. We hebben afgesproken dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal moet zijn en in 2015 onze eigen werkorganisatie en gebouwen (zie www.degroenemug.nl). Al bijna drie jaar reikt de stad halfjaarlijks een prijs uit aan een bedrijf dat zich onderscheidt door een succesvol streven naar duurzaamheid, de Groene Mug-bokaal. Op 11-11-11 is die prijs uitgereikt aan het Friethoes aan de Kruisweg. Begin 2011 hebben we ons beleid verdiept en verbreed. Haarlem zet extra in op bestaande en nieuwe woningen, stadseconomie en mobiliteit om duurzaamheid tot speerpunt te verheffen. In april dit jaar tijdens een conferentie in de Philharmonie bleek dat Haarlemse burgers en bedrijven zich buitengewoon inzetten om van Haarlem een echte duurzame stad te maken. Dat doen ze in het belang van de stad, maar ook in hun eigen belang, want duurzaamheid leidt tot besparing.


De stad wint door dit streven prijs na prijs. Op 9 november wint Haarlem de award 'CO2-besparing gebouwde omgeving'. Op 2 november wint Haarlem de klimaatprijs, met een uitstekend idee voor energiebesparing van raadsleden Hessel Kruisman en Marceline Schopman. Haarlem ontvangt hiervoor € 25.000. Onze Energiecoach Rinco Bakker wordt in 2010 vereerd met de tweede prijs bij de verkiezing 'Bedrijventerreinman Van Het Jaar 2010'. In augustus 2010 blijkt dat Haarlem bovenaan staat in de duurzaamheidindex van de Rabobank. Ook is Haarlem in hetzelfde jaar koploper als gemeente met de meest verstrekte Maatwerkadviezen energieprestatie (3.000 adviezen aan particulieren). Haarlem biedt trouwens een duurzaamheidslening aan met een lage rente.

Maar prijzen winnen is natuurlijk niet het doel. Haarlem koopt voor 99% duurzaam in. Haarlem is de eerste stad, die haar openbare parkeergarages van LED verlichting voorziet. Dit is goed nieuws voor het milieu en het is een financiële besparing. Het kost de gemeente niets: de vervanging van de oude lampen wordt betaald uit de energiebesparing van de nieuwe lampen. Maar die nieuwe lampen leiden tot veel minder CO2-uitstoot en dat is pure winst voor het leefmilieu. Al sinds 2005 rijden in Haarlem aardgasbussen rond. U merkt dat aan de uitstootgassen van deze bussen. En in juli 2010 is een overeenkomst gesloten tussen Energiebedrijf Essent en Gastreatment Services (GtS) voor de productie en levering van Groen Gas. De komende tien jaar werken beide partijen nauw samen aan het Project Schoteroog, waarbij ze biogas onttrekken aan een voormalige stortplaats van NV Afvalzorg en naastgelegen afvalwaterzuivering in Haarlem en opwaarderen tot groengas van aardgaskwaliteit.

En u kent vast de Biosgroep. Zij rijden in onze stad met taxi’s op groengas en hebben een eigen groengas-vulstation bij de Oude Weg. Auto’s worden aangekoppeld en afgetankt zonder verlies van productieve tijd van de chauffeurs en zonder tijdsverlies aan de pomp. NPSP Composieten wint in januari 2011 de Prima Ondernemen Award 2010-2011. Het bedrijf won de prijs voor innovatief en duurzaam ondernemen van de Rubber en Kunststof Branche NRK. En tot slot uit een lange rij, ik kan helaas niet alles opsommen: EvoSwitch. Dit bedrijf trekt internationaal de aandacht. In een recent rapport van het Duitse Ministerie van Milieu werd EvoSwitch onlangs beschreven als 1 van de elf meest energiezuinige datacenters wereldwijd.

Haarlem heeft veel duurzame Haarlemmers, duurzame bedrijven en een gemeente die deze ontwikkelingen faciliteert. Maar wij willen verder. Niet om prijzen te winnen (hoewel dat heel leuk is), maar omdat wij onze stad klaar willen maken voor volgende generaties. En wat opvalt is dat ons streven en de prijzen de aandacht vestigen op onze stad. Bedrijven die duurzaam willen produceren melden zich aan. Zij komen naar ons toe, omdat hier de mensen wonen die verstand hebben van duurzaamheid. Die bedrijven zijn welkom in de Waarderpolder, het best gerenoveerde bedrijvenpark in Nederland.

Rob van Doorn

maandag 14 november 2011

Veel verkeer

Groene Mug-bokaal voor het Friethoes
De begrotingsbehandeling in de raad is achter de rug. Meer dan zeventig moties en amendementen en natuurlijk veel debatten over uiteenlopende onderwerpen. Binnen mijn portefeuille waren beheer en onderhoud en verkeer en vervoer veel genoemde onderwerpen.

Veel is gepraat over het achterstallig onderhoud. In de afgelopen jaren zijn grote stappen gezet en daar gaan we de komende jaren mee door. Als we in 2013 zijn aanbeland hebben we in acht jaar tijd ongeveer € 50 miljoen achterstallig onderhoud weggewerkt. Dat is een ongekend succes. Daar is veel Haarlems geld en subsidiegeld van andere overheden in gestopt met dit geweldige resultaat als gevolg.

Maar natuurlijk zijn we niet klaar. We moeten zorgen dat de stad er goed uit blijft zien. Een aantal wijken buiten de binnenstad moet nog worden aangepakt. Daar is geld voor nodig. En ook mag het achterstallig onderhoud na 2013 niet weer gaan oplopen. Dat kost ook veel geld. In het voorjaar van 2012 ga ik daar met de gemeenteraad over praten.

In april 2011 heeft de gemeenteraad de bereikbaarheidsvisie vastgesteld. Dit zijn plannen van Haarlem en de buurgemeenten om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Voor Haarlem is het belangrijk dat de stad een ringstructuur krijgt. Bijna alle grote steden hebben die met als doel doorgaand verkeer uit de stad te weren. Op die manier wordt de uitstoot van fijnstof en CO2 in de stad beperkt.

Half december open ik de fly-over bij de A200. Het wordt dan mogelijk de Amsterdamsevaart minder verkeer te laten verwerken. De gemeenteraad vindt dat we dan niet alleen het verkeer de stad in over de Amsterdamsevaart moeten verminderen, maar ook het verkeer dat de stad uit gaat. Daarmee worden de plannen uitvoerbaar om de Amsterdamsevaart te herstellen als stadstraat. Er kan weer water komen langs de Amsterdamsevaart en de Amsterdamsebuurt kan verder groeien als woonwijk. Natuurlijk gaan we dat nu uitvoeren. De verkeerseffecten van deze maatregelen zullen we in kaart brengen. Daarbij wordt de vraag beantwoord wat dit betekent voor de Oudeweg in de Waarderpolder en voor de Sportheldenbuurt bij de Prinsenbrug.

De belangen rondom deze verkeersmaatregelen zijn groot. Het bedrijfsleven is belangstellend, want de Waarderpolder moet goed bereikbaar zijn, woonwijken langs de routes zijn geïnteresseerd, maar ook de verkeersdeelnemer, die zo snel mogelijk op de plek van bestemming wil zijn. En natuurlijk is Haarlem blij met het besluit van de NS om de trein vaker te laten stoppen op het station Spaarnwoude bij de Waarderpolder. Ook het traject Amsterdam-Haarlem wordt vaker met de trein afgelegd. Nu al acht keer per uur, het lijkt wel een metro. De komende tijd gaan we werken aan de fietssnelweg tussen Haarlem en Amsterdam. Allemaal maatregelen om automobilisten te verleiden te fietsen of de trein te nemen. Haarlem wordt steeds beter bereikbaar en schoner!

En dan was het afgelopen vrijdag nog feest. In heel het land werd duurzaamheidsdag gevierd. Op de Martin Luther Kingschool las ik groep zes voor uit Mr. Finney, een prachtig boek over het thema duurzaamheid. En ’s middags reikte ik de Groene Mug bokaal uit aan het Friethoes aan de Kruisweg. Een lekker frietje met zalige mayonaise om de week mee af te sluiten.


Rob van Doorn

maandag 7 november 2011

Begrotingsweek

Vandaag begint de begrotingsbehandeling in de raad. Elk jaar geeft de gemeente meer dan € 400 miljoen uit. Alle fracties vertellen wat zij vinden van de begroting van het college en komen met kleinere of grotere wijzigingsvoorstellen. Dit is ook het moment dat een politieke fractie kan aangeven wat zij vindt van het rijks- en provinciebeleid. Natuurlijk is er discussie over de vraag op welke onderdelen van de uitgaven moet worden bezuinigd. Verschillen tussen linkse en rechtse fracties worden nu, meer nog dan anders, hoorbaar.


Op woensdag 26 oktober had ik een bijeenkomst georganiseerd van grote gemeenten over duurzaamheid. Het valt op dat veel gemeenten het onderwerp hebben geadopteerd. Op specifieke gebieden hebben gemeenten zich georganiseerd, bijvoorbeeld op groen of energiebesparing. Maar er is geen koepelorganisatie actief, die grote gemeenten bindt om grote stappen te maken. En dat is nodig. De rijksoverheid laat het afweten en provincies en gemeenten moeten bezuinigen. Om te voorkomen dat duurzaamheid minder prioriteit krijgt is besloten de handen ineen te slaan. Haarlem en Apeldoorn gaan dit proces leiden.


Een dag later mocht ik een vergadering leiden van acht gemeenten in onze regio en het Hoogheemraadschap Rijnland over een betere afwikkeling van het afvalwater. Het klinkt als een klein onderwerp, maar er is veel geld mee gemoeid en bij een onjuiste aanpak kan de overlast groot zijn. Door de klimaatverandering zal de komende decennia meer regen vallen. Ons rioleringsstelsel kan veel aan, maar beter is het risico’s te vermijden. Daarom gaat Haarlem met de buurgemeenten werken aan een slimmere verwerking van regenwater en het gebruiken van rioolslib voor energieopwekking. Dat scheelt overlast en leidt tot minder kosten.

We naderen de winterperiode. Hoewel dat op dit moment moeilijk voorstelbaar is, want de zon schijnt nu en de temperatuur is hoger dan normaal. Als er geen blaadjes zouden vallen zou het voorjaar kunnen zijn.
Vooruitlopend op de koudeperiode is in de commissie Beheer gesproken over de gladheidsbestrijding. De vorige winter duurde lang en op vele dagen vielen er pakken met sneeuw. Niemand weet met zekerheid wat voor winter we dit seizoen krijgen. Maar we zijn zo goed mogelijk voorbereid. Meer zout als het nodig is en beter schuiven als het kan. We gaan ervoor!

Rob van Doorn




Foto: Susan Dekker

maandag 24 oktober 2011

Parkeren leeft in de stad!

Afgelopen week was het herfstvakantie, dus het bestuurlijke werk staat dan in een wat lagere versnelling. Door veel ambtenaren is er echter hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten over de situatie van het achterstallig onderhoud in de stad, de speelruimtenota, een mogelijk meer duurzame insteek voor de openbare verlichting in de stad, de toekomstige verkeerssituatie rondom de nieuwe fly-over bij de Amsterdamsevaart, afspraken met het Hoogheemraadschap Rijnland over het oppervlaktewater en het afvalwater, en zo nog een aantal belangrijke onderwerpen, die de komende tijd besproken gaan worden.


En dan natuurlijk het jammerlijke overlijden van Janny Stevenhaagen, voorvrouw in de Slachthuisbuurt. In 2008 werd Janny nog door Bernt Schneiders gekroond tot vrijwilliger van het jaar. Een vrouw met een niet aflatende inzet voor ‘haar’ wijk. We leven mee met de nabestaanden.

In de week daarvoor is er veel werk gaan zitten in het verwerken van de participatieresultaten op de concept parkeervisie. Het aantal reacties is overweldigend en de meningen over aanscherping of verbetering zijn een hartelijk compliment aan veel mensen waard.

Parkeren leeft in de stad! Meer kwaliteit van de openbare ruimte, een beter gebruik van parkeergarages en minder overlast van geparkeerde fietsen, zijn zo maar wat onderwerpen die met veel elan werden ingebracht.

Met een duur woord ‘intergemeentelijk overleg’ vond plaats op vrijdag 14 oktober. Grensstreekgemeenten uit Zuid- en Noord-Holland spraken in de raadszaal van Haarlem over de nieuw geplande weg, die de aansluiting moet worden tussen de N205 en de N206, ook wel genoemd de ‘Weg bezuiden Bennebroek’. Haarlem staat achter de aanleg van die weg, maar de financiering is nog lang niet rond. Ook over het definitieve verloop van het zogenoemde ‘noordelijke tracé’ wordt nog gesproken, want het doorklieven van een natuurgebied is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Collega Annemieke Schep van Bloemendaal heeft hierover al eerder een aantal belangrijke woorden gesproken.

Tot slot wordt er alweer vooruit gekeken naar de begrotingsbehandeling 2012, die de eerste week van november zal plaatsvinden. Een recordaantal vragen van raadsleden is beantwoord. Altijd een drukke periode met veel onderwerpen, die de revue passeren.


Rob van Doorn

maandag 10 oktober 2011

Landal-huisjes bij Fort Benoorden Spaarndam

De discussie over de Landal-huisjes bij Fort Benoorden Spaarndam heeft stof doen opwaaien. Op vrijdag 30 september kwam het algemeen bestuur van het recreatieschap bijeen om te praten over de bouw van een vakantiedorp. De gemeenten Haarlem en Haarlemmerliede-Spaarnwoude zijn tegen, maar de meerderheid is voor. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel presenteerde zoveel voorwaarden dat het bijna een "neen" lijkt. Ossel kon niet anders, want zijn gemeenteraad had met slechts 1 stem meerderheid voor de bouw gestemd. Voor Haarlem is klip en klaar dat de extra verkeersdrukte onwenselijk is. Een besluit is echter genomen. De uitwerking en uitvoering zullen het stof in Spaarndam en in de Haarlemse gemeenteraad echter niet doen nederdalen.

Het schap staat de komende jaren sowieso in het centrum van de belangstelling. De financiële positie is erbarmelijk. Het voorstel van Haarlem om in 2013 met een sluitende begroting te werken is verstandig. Er is dan meer dan een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Over ca. vier jaar is de reserve opgesoupeerd. Elk jaar gaan er miljoenen meer uit dan er binnenkomen. Tegelijkertijd zien we dat de kwaliteit van het onderhoud van het gebied achterblijft. De inkomsten zullen de komende jaren dalen door de bezuinigingen van de deelnemende gemeenten. Het ontwikkelen van een nieuwe visie op het schap is nodig. Haarlem dringt daar al meer dan een jaar op aan. Amsterdam neemt dit standpunt nu over. Een vraag die het komende jaar beantwoord moet worden is, wat is het alternatief voor het Recreatieschap?

Een week geleden mocht ik meewerken aan het slaan van de eerste paal van het nieuwe gebouw van Spaarnelanden in de Waarderpolder. Spaarnelanden is 100% eigendom van de gemeente Haarlem. Het college van B&W is aandeelhouder en opdrachtgever. Het bedrijf werkt doorlopend aan het verbeteren van de dienstverlening.

Op 3 oktober heb ik de adviescommissie Haarlemmerhout geïnstalleerd. Betrokken en deskundige vrijwilligers, ondersteund door terzake kundige ambtenaren, werken geheel belangeloos voor het prachtige rijksmonument. De Hout is de plek voor natuurbeleving, maar ook voor grote feesten als het Haarlemmerhoutfestival en Bevrijdingspop. De adviescommissie is de garantie dat de Haarlemse samenleving nauw betrokken blijft bij deze historische plek.

Woensdag 5 oktober heb ik de Good and Green Guide ten doop gehouden in het stadhuis. Een nuttig naslagwerk met alle duurzame restaurants en hotels in negentien Nederlandse steden. Haarlem is in deze gids met meer dan honderd etablissementen zeer goed vertegenwoordigd. Onze stad wint veel prijzen: de beste binnenstad, de meeste groei in bezoekers, de meest duurzame gemeente, en ga zo maar door. Geniet in Haarlem van het goede leven!



Rob van Doorn

maandag 26 september 2011

duurzaam verkeer

Siem van Ruiten, oud-voorzitter van de Koninklijke Schuttevaer, is een man met een missie. Hij is vele jaren beurtschipper geweest op de Zuid- en Noord-Hollandse wateren en kent het Spaarne op zijn duimpje. Alleen al zijn prettige en gedreven persoonlijkheid was reden genoeg om op 12 september, samen met hem een autoafzetsteiger te openen, die zijn naam draagt. Maar daarnaast weet Siem ook uit te leggen dat scheepvervoer aanzienlijk duurzamer is dan vrachtautovervoer. Een flink binnenvaartschip vervangt vijftig vrachtauto’s!




In deze periode ga ik langs de vijf stadsdelen van onze stad om met vertegenwoordigers van de wijkraden te spreken over de concept parkeervisie. Dinsdag 27 september volgt de laatste avond in de binnenstad. Wat een ontzettend goede ideeën zijn geïnventariseerd! Over enige tijd start de inspraakronde. Ik ben ervan overtuigd dat de uiteindelijke plannen de stad een stuk leefbaarder zullen maken. En daarbij valt op dat veel mensen ook voorstellen hebben voor een beter beleid op het gebied van fietsparkeren. We kunnen nog grote stappen voorwaarts maken.

Weet u dat Haarlem weer een intercity station is geworden? De treinen vanaf station Haarlem rijden weer door naar Den Haag, wat voor veel van onze inwoners een stap in de goede richting is. Maar we zijn er nog niet. We blijven praten met de NS, omdat Haarlem ook een directe verbinding met Utrecht wil. Dergelijke directe verbindingen schelen veel autokilometers en maken onze stad nog fijner om in te wonen.

Vorige week woensdag bezocht ik met Jaap Bakker, verkeerspecialist in onze stad, basisschool De Kring aan de Parklaan. Het gaf een bijzonder gevoel het gebouw in te stappen waar ik eind jaren zestig zelf op school heb gezeten. De school is de afgelopen jaren gegroeid naar 600 leerlingen en is daarmee de grootste basisschool van Haarlem. Maar dat geeft ook aandachtspunten voor de verkeersafwikkeling. Jaap, zijn collega’s en ik gaan er de komende maanden aan werken om de verkeersveiligheid te verbeteren. We hopen dat de ouders daar ook een steentje aan willen bijdragen door met de fiets naar school te komen of de benenwagen te nemen.


Rob van Doorn

zaterdag 10 september 2011

Nieuw elan

Een van de leukste aspecten van mijn werk is het onderhouden van contacten met mensen die vernieuwende ideeën in de praktijk willen brengen. Zoals een aantal inwoners van het Ramplaankwartier. Zij hebben het initiatief genomen om te onderzoeken of de hele wijk energieneutraal kan worden. Een van de ideeën is het creëren van een aparte opvang in de wijk voor de verwerking van regenwater en vergisting van het afvalwater. Hierdoor kan nieuwe energie worden opgewekt voor verwarming. Zonnepanelen en natuurlijk ook betere isolatie van de woningen maken het plan compleet. Dit soort initiatieven kosten veel voorbereidingstijd en vooral betrokkenheid en de wil van veel wijkbewoners om mee te doen. Ik hoop dat het zover komt. De gemeente zal faciliteren waar het kan.

Zoals u hebt kunnen lezen wil de gemeente het parkeerbeleid aanpassen aan de eisen van deze tijd. Er is een concept parkeernota geschreven en afgelopen week zijn we een parkeerspel gestart. Kijk maar eens op www.haarlem.nl/aanhetstuur. Doel van het spel is te vernemen hoe u tegen auto en fietsparkeren in de stad aankijkt. In de vakantietijd is het digipanel aan de slag geweest met parkeren en daaruit blijkt dat zeer veel mensen een uitgesproken mening hebben. Geweldig! Alle opvattingen zullen we verwerken in het conceptrapport. Later dit jaar volgt vanzelfsprekend nog een inspraakronde. De planning is dat begin 2012 begonnen wordt met de uitvoering van alle plannen die de gemeenteraad overneemt.

Nu het reces voorbij is worden veel belangwekkende onderwerpen weer intensief besproken met de raad en in het college. Burgemeester en Wethouders zijn bezig de begroting voor volgend jaar voor te bereiden. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag, maar creativiteit leidt tot verstandiger bestedingen. Afgelopen donderdag was er in het stadhuis een druk bezochte raadsmarkt over de door het recreatieschap Spaarnwoude voorbereide restauratie van het Fort Benoorden Spaarndam en de bouw van 83 vakantiewoningen daarbij. De gemeenteraad van Haarlem heeft daar grote moeite mee. Gedeputeerde Jaap Bond was aanwezig om zijn zaak te bepleiten. Eerder al heb ik in het bestuur van het schap aangegeven dat Haarlem de nu voorliggende plannen niet ziet zitten. De commissie Beheer ging, ook afgelopen donderdag, akkoord met mijn voorstel voor een rigoureuze aanpak van het groen in het Middengebied Molenwijk. Met dit werk is ongeveer een half miljoen euro gemoeid.


Rob van Doorn

woensdag 7 september 2011

Aan het stuur!

Zoals u wellicht al weet, werken we aan een visie op parkeren voor
2012-2030. Dat doen we als gemeente niet alleen, maar samen met
inwoners, bezoekers en betrokken organisaties. Ik ben benieuwd naar
uw mening! Op www.haarlem.nl/aanhetstuur/ kunt u vanaf 6 september
zelf achter het stuur kruipen en uw mening geven in een digitaal
spel. Zou u het liefst van de Grote Markt zelfs nog een
parkeerplaats maken? Of verbant u de auto helemaal uit de
binnenstad? Nu mag u het zeggen.

U kunt het digitale spel tot eind september spelen. Uw mening en
voorkeuren worden daarna verwerkt in de parkeervisie, samen met alle
uitkomsten van participatie voor de parkeervisie. De gemeenteraad
neemt er uiteindelijk een besluit over.

Stap in en doe mee!

Rob van Doorn

 

maandag 29 augustus 2011

vakantie voorbij

De vakantie is voorbij en het gewone leven neemt weer een aanvang. De reis ging dit jaar naar Emst, Gelderland. De Hoge Veluwe is prachtig, zelfs als het regent. Plaatsen als Elburg, Hattem en Epe liggen in de nabijheid.
Tijdens de vakantie en daarna heb ik aandacht besteed aan de meeuwenproblematiek en het Houtmanpad. In de zienswijzen over het laatste onderwerp zijn interessante suggesties te vinden met betrekking tot de veiligheid. Ik kom daar richting de raad en commissie beheer op terug.

Op 18 augustus heb ik een bezoek gebracht aan de Berezina, de duurzaamheidsboot van Ewald Vonk. Een enthousiaste en betrokken man met een geweldig schip dat voor iedereen een interessante stop kan zijn op een wandeltocht door de stad. Duurzaam door de stad varen, u moet het eens proberen.

Zo aan het eind van de vakantie zijn er de nodige festiviteiten, waarvan Haarlem Jazz in mijn ogen een hoogtepunt is. Het optreden van Gaby Moreno op zaterdagmiddag was top.

Op de foto burgemeester Boreel en echtgenote, Anthonie Fokker en het model van de Spin. Buurtkinderen vinden het allemaal razend interessant.

Vrijdag 26 augustus was een feestdag, omdat 100 jaar geleden Fokker de eerste vlucht maakte met zijn Spin. Hij steeg op bij wat nu het Santpoorterplein is. Voor de gelegenheid was het plein opgeknapt, en mocht ik de opening verrichten. Een kleinere versie van de Spin werd met draaiende motor over het plein gedragen en vele tientallen getuigen zagen een jonge Anthonie Fokker en de toenmalige burgemeester Boreel de show stelen. Een prachtig moment. De komende week zal de Fokker Centennial breed aandacht krijgen in onze stad. Bent u al in de Bavo geweest waar het echte vliegtuig staat opgesteld?

Rob van Doorn



maandag 11 juli 2011

laatste blog voor de vakantie

Afgelopen zaterdag las ik een interessant artikel in de Volkskrant over het voorstel van het kabinet om het aantal Eerste en Tweede Kamerleden te verlagen naar respectievelijk 50 en 100 leden. Het kabinet vindt dat de overheid kleiner moet, dus niet alleen minder ambtenaren, maar ook minder politici.
Wat een kapitale denkfout!

Terecht stelt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD), dat het aantal deskundige Kamerleden op terreinen als juridische zaken, economie en staatsrecht nu al te wensen overlaat. Minder Kamerleden leidt tot meer macht voor de ambtenaren en de bestuurders die dat prettig vinden, want er is minder parlementaire controle. Dat is niet goed in een democratie. Met dit voorstel wordt de afstand tussen kiezers en gekozenen niet kleiner.
Kamerleden hebben nu al weinig tijd zich vaak in het land te laten zien. Dat wordt alleen maar minder. Het doel moet zijn meer mensen bij de politiek te betrekken. Dat doe je door politiek toegankelijk te maken en politici benaderbaar.

Ook ik merk elke dag dat het leggen van contacten met mensen in de stad moeilijk valt in te passen in een strakke agenda. Dat is niet goed. Nadat ik enkele maanden in functie was heeft mijn secretaresse alle afspraken een kleurtje gegeven om zo duidelijk te maken of het extern of intern is. En of ik het nu leuk vind of niet, het aantal interne afspraken in B en W en met ambtelijke adviseurs blijft groot.
Politiek moet ook van de straat zijn. Politici moeten tijd hebben om dat mee te beleven. Zo kunnen zij hun opvattingen beter toetsen en laten beïnvloeden.

In dat kader nog even het volgende….de komende tijd gaat de participatie over het parkeren in onze mooie stad van start. Let op de website van de gemeente Haarlem, en doe mee. Hoe meer meningen hoe beter!

Samen met een aantal raadsleden heb ik een bezoek gebracht aan het bergbezinkbassin bij Sandenburg in Molenwijk. Deze indrukwekkende voorziening is momenteel in aanbouw en naar verwachting in september in gebruik. Op de (rechter) foto Roel Schaart, Marceline Schopman en Hessel Kruisman.





Op 24 juni opende ik de eerst e-laadpaal voor elektrische auto’s aan het Zuider Buiten Spaarne. “Groene” auto’s doen het steeds beter. Vervoer op elektriciteit of groen gas is goedkoop. Als u nu een elektrische auto koopt kunt u voor € 100,-- een jaar tanken. Dat is een enorme besparing. Bij de aanschaf van een auto, die rijdt op groen gas, krijgt u in Haarlem een voucher van € 500,-- voor de eerste tankbeurten. En daar kunt u lang op rijden!

De fietswedstrijd op de nieuwe fietsbrug bij de Buitenrustbruggen tussen gedeputeerde Elisabeth Post en mij was geweldig. Elisabeth is een sportieve vrouw die wel van een wedstrijdje houdt. Haarlem is een prima fietsvoorziening rijker en blijft doorwerken aan een schone, groene en fietsrijke stad.

Fijne vakantie!


Rob van Doorn








vrijdag 24 juni 2011

zonnige momenten

De afgelopen weken waren weer gevuld met veel afspraken en politiek interessante momenten.

Een persoonlijk moment was er op 10 juni 2011. Op die dag trad voormalig Haarlems gemeenteraadslid en mijn beste vriend Ed Kruithof in het huwelijk met Alice Kenter. Als Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand mocht ik het paar in de echt verbinden. Een bijzonder moment voor een bijzonder paar, maar ook voor mij. Hartverwarmend om op zo’n belangrijk moment een dergelijke belangrijke rol te mogen spelen.

Woensdagavond 14 juni sprak ik met bewoners van de Julianalaan over de voorgestelde reconstructie van hun straat. Een reconstructie die voorzien is van vrijliggende fietspaden, maar ten koste gaat van nogal wat parkeerplaatsen. Een lastige keuze voor de bewoners. De komende weken zal duidelijk worden of ze met de bedachte aanpassing van de straat akkoord zullen gaan.

Op dezelfde dag mocht ik even kort kennismaken met de burgemeester van Mutare, een grote stad in Zimbabwe, waar Haarlem relaties mee onderhoudt. Brian James is een moedige man, die sterk ageert tegen de tirannieke aanpak door Robert Mugabe. Met gevaar voor eigen leven een stad besturen is toch van een andere orde dan wij gelukkig in Haarlem gewend zijn.

De commissievergaderingen donderdagmiddag en avond betekenden de afsluiting van een aantal politiek interessante discussies in de afgelopen maanden. Zo werd de discussie over het pontje beëindigd. De commissie Beheer ging verder akkoord met het voorstel in de komende twee jaar het achterstallig onderhoud met grote voortvarendheid aan te pakken. Ook het voorstel om het digitaal parkeren per 1 januari 2012 in te voeren met behoud van de papieren schijf werd overgenomen. Tot slot werd in de commissie Ontwikkeling nog eens bevestigd dat wij de ontwikkelingen van de huisjes van Esbi Bouw bij Fort Benoorden Spaarndam kritisch volgen.

Vrijdag 17 juni bezocht ik het bedrijf Ooms in Avenhorn. Ooms heeft zich gespecialiseerd in de aanleg van asfaltwegen die energie opwekken. Naast de weg gelegen panden kunnen op die wijze in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden. Ook kan een weg in de winter nagenoeg geheel ijs- en sneeuwvrij worden gehouden. Een innovatieve manier van wegen aanleg waar Haarlem de komende jaren voordeel van kan hebben. We gaan er serieus naar kijken.








Op de langste dag van het jaar mocht ik op de Liduinaschool aan het Junoplantsoen het startsein geven voor de installatie van zonnepanelen. De Liduinaschool staat symbool voor de vele scholen die zullen volgen.

Na een feestelijke presentatie van de leerlingen van de Liduinaschool opende de aangrenzende Paulusmavo haar deuren voor de officiële ingebruikname van hun zonne-energiesysteem van 53 zonnepanelen en monitoringsysteem. Op een groot scherm in de school zijn de productiegegevens van het zonne-energiesysteem zichtbaar voor gebruik tijdens de schoollessen.

Rob van Doorn

woensdag 1 juni 2011

Volop voorjaar



De maand mei, met de verspreide, extra vrije dagen is weer voorbij. Ik vind het altijd de mooiste periode, het voorjaar. Tuinen bloeien weer op, de stad ziet er als het ware vrolijker uit. De mensen lijken meer te lachen.

Begin mei sprak ik op de drukbezochte netwerkbijeenkomst Haarlem Klimaatneutraal. Tientallen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, verenigingen en stichtingen zijn of willen aan de slagvoor een duurzame stad. Doet uw organisatie al mee? Haarlem is verkozen tot meest duurzame regio in de Rabo Duurzaamheids Top 40. Maar het kan altijd nog beter!

Op 12 mei was ik aanwezig bij de JongeBomenMars op de Prinses Beatrixdreef in Parkwijk. Bijna 300 kinderen van drie scholen zongen en genoten niet alleen van het mooie weer, maar vooral van het park-in-wording. Naar verwachting in 2014 is de reconstructie van het park klaar en heeft het stadsdeel Oost een prachtige, groene belevingswereld om de hoek! Onderstaande foto's zijn van fotograaf Soraya Ebrahimi.



Op 9 juni komt het Financieel Dagblad met een bijlage over duurzaamheid. Rotterdam en Haarlem worden daarin voorgesteld als bijzonder duurzame gemeenten met originele plannen voor het toekomstklaar maken van hun stad en inwoners. Mijn interview was op 13 mei en ik ben benieuwd naar het eindresultaat…

“De eetbare stad” is een filosofie, waarbij het streven is voedsel te verbouwen nabij grotere steden. Op 16 mei bezocht ik “Het Rondeel” in het Brabantse plaatsje Wintelre bij Eindhoven waar op ingenieuze wijze 30.000 kippen op verantwoorde manier bij elkaar verblijven en jaarlijks ongeveer 8 miljoen eieren produceren. Precies de eierconsumptie van Haarlem. Wie weet biedt dit kansen voor onze stad.

Ook op de agenda stond een vergadering van Bedrijf en Samenleving in de Jopenkerk. Veel Haarlemse bedrijven, waaronder de grootste, maar ook kleinere, hebben zich verenigd om inhoud te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Haarlem en deze ondernemers streven samenwerking om Haarlem nog duurzamer te maken. En weet u wat: daar gaan we met elkaar in slagen!

Op 27 mei was ik op een bijeenkomst van GroenLinks bestuurders in Den Haag. Wethouders, gedeputeerden, Tweede en Eerste Kamerleden spraken met elkaar over politiek en inhoudelijke onderwerpen. Politiek is interessant, nodig en kan ook heel leuk zijn.

Behalve deze afspraken is er de laatste weken hard gewerkt aan de totstandkoming van beleidsnota’s, overleg gevoerd met tientallen mensen over evenzoveel onderwerpen en ook nog eens nagedacht over het zo verstandig mogelijk verwerken van de miljoenen euro’s bezuinigingen binnen mijn portefeuille.

Haarlem blijft zich ontwikkelen. Wat een voorrecht om daaraan mee te mogen werken!


Rob van Doorn

maandag 9 mei 2011

Bijzondere dagen

De afgelopen weken konden we genieten van veel vrije dagen met prachtig weer. Veel zon, waardoor de routes naar Bloemendaal en Zandvoort vol stonden met auto’s. De NS biedt een uitstekend alternatief met de trein, die op een paar honderd meter van het Zandvoortse strand stopt. Wellicht voor velen een uitstekende oplossing…


In deze vakantieperiode zijn er aanzienlijk minder vergaderingen. Een prima kans om mensen in of van buiten de stad te spreken.

Zo sprak ik onder meer vertegenwoordigers van City Haarlem, die mij informeerden over hun visie op de discussienota parkeren. De ondernemers dringen erop aan ook aandacht te besteden aan de gastvrijheid in onze stad, waardoor deze insteek meeweegt bij de wijze waarop parkeren de komende jaren beter wordt georganiseerd. Vanzelfsprekend nemen we dit voorstel mee.

Ook u kunt uw mening binnenkort kenbaar maken over het vorm te geven parkeerbeleid in Haarlem. Zowel gericht op de auto als de fiets. De discussienota staat op www.haarlem.nl/parkeren (onder het punt ‘discussienota parkeervisie’) en is op te vragen bij de gemeente Haarlem.

Op 4 mei was ik ’s avonds aanwezig tijdens de dodenherdenking in Spaarndam. Een intieme gebeurtenis met veel kinderen, waarvan enkelen door het voordragen van gedichten hun gevoelens over oorlog en geweld kenbaar maakten. De kransen die bij het monument werden gelegd zijn nu de stille getuigen van onze betrokkenheid bij de dieptepunten in de geschiedenis en de vele mensen die daarbij het leven lieten.

Tolerantie, dialoog en grenzenloze, gezamenlijke initiatieven blijven de randvoorwaarden voor een vreedzamer wereld. De EU is zo’n initiatief. Vandaar dat Haarlem, vijftig jaar na de oprichting van het eerste samenwerkingsverband in West-Europa, op 9 mei de vlag uitsteekt.


Rob van Doorn

dinsdag 26 april 2011

Duurzaamheid: normaalste zaak van de wereld

Op 13 april was ik als lid van het Algemeen Bestuur uitgenodigd bij een vergadering van het Dagelijks Bestuur van het Recreatiegebied Spaarnwoude. Natuurlijk spraken we over de geplande ontwikkelingen bij het Fort Benoorden Spaarndam en over de begroting. Het schap staat de komende jaren voor grote financiële uitdagingen. De algemene reserve verkleint elk jaar met ca. twee miljoen euro en er moet nadacht worden over verstandige aanvullende commerciële ontwikkelingen.


Diezelfde dag was er een hoogtepunt in Meerwijk met het openen van een watergang van ongeveer vierhonderd meter naar de Amerikavaart. Toen ik besloot de kwaliteit van het Haarlemse oppervlaktewater eigenhandig te controleren werden er vele foto’s gemaakt. Iedereen had plezier, maar het belangrijkste is dat Haarlem-Schalkwijk er weer stromend water bij heeft gekregen. Dat draagt bij aan een duurzaam Haarlem.



Op 15 april organiseerde Haarlem de conferentie Duurzaam Haarlem. Als gastheer mocht ik ongeveer tweehonderd hoofdzakelijk Haarlemmers verwelkomen. Wat een geweldige sfeer in de Philharmonie! Ontzettend veel ideeën leven er in onze stad om verstandiger, rekening houdend met de toekomst, te leven en te werken. Maar duurzaamheid leidt ook tot besparing. Wie groengas of elektrisch rijdt, bespaart duizenden euro’s per jaar. Marc Hanou, een “gewone Haarlemmer”, vertelde over zijn aanpak en iedereen was onder de indruk. Zonnepanelen op het dak besparen geld en woningbouwcorporaties besparen door hun oudere huizen te isoleren. Wilt u ideeën opdoen of adviezen aan het stadsbestuur kwijt? Ga naar www.degroenemug.nl.

Tijdens de conferentie is voor de vierde maal de Groene Mugbokaal uitgereikt. Op onderstaande foto van Dasha Elfring zien we in het midden de nieuwe winnaar: Hans Levelt van de fa. Simon Lévelt. Links en rechts van hem de oud-bokaalhouders Eric en Frans Damen van drukkerij Damen Grafia.

Als positieve afsluiting van een geslaagde week vol duurzaamheid heb ik op 20 april een groengasstation geopend op het terrein van de Biosgroep aan de Oudeweg in de Waarderpolder. Daar kunnen gelijktijdig meer dan twintig auto’s groengas laden. De Biosgroep ontdekte allang geleden dat groengas de toekomst is en heeft daar nu een prachtige voorziening voor gecreëerd.
Over enige maanden zal Haarlem een eigen ‘gasveld’ openen op Schoteroog. Veel Haarlemse auto’s kunnen dan op ons eigen gas rijden!

Een paar tips tot slot: schaft u nu een nieuwe auto aan die op groengas rijdt, dan ontvangt u van de gemeente Haarlem een voucher van € 500,-- voor de eerste tankbeurten. Wanneer u een volledig elektrische auto aanschaft kunt u een aanvraag indienen voor een gratis oplaadpaal in de buurt. Vervolgens kunt u met een pasje dat nu € 100,-- per jaar kost, een jaar gratis tanken.

De AutoRAI is weer voorbij. Afgelopen week heb ik de AutoRAI bezocht en me verbaasd over de enorme groei in elektrische auto’s en de mogelijkheden om ‘groen’ te gaan rijden. Elk zichzelf respecterend merk is aan de besparing en duurzaamheid. Dat kan variëren van dure types als de sportauto’s Tesla en Fisker Karma, die ergens rond de € 100.000 kosten. Maar ook de Nissan Leaf en de Opel Agila en Ampera zijn elektrisch en zeer aantrekkelijk geprijsd.

En u weet het: “Wie slim is, rijdt Groengas!
Lage brandstofprijzen, geen wegenbelasting en/of BPM zijn voordelen die zeker tot in 2013 blijven bestaan.


Rob van Doorn

maandag 11 april 2011

"De tijd vliegt"

“De tijd vliegt” zei de verbaasde man toen zijn woedende echtgenote een wekker naar zijn hoofd gooide. Dat verhaaltje schiet wel eens door mijn hoofd als ik weer een nieuwe blog schrijf. De dagen vliegen voorbij, en elke dag zit vol met afspraken en te nemen beslissingen.


De afgelopen twee weken is hard gewerkt aan de eerste stappen op weg naar verbetering van de bereikbaarheid van de gemeenten in Zuid-Kennemerland. Op de laatste dag van maart is de Haarlemse raad akkoord gegaan met de bereikbaarheidsvisie. Daarbij werden twee moties door de raad aangenomen. Een van D66, waarin wordt uitgesproken dat er in ieder geval geen weg mag komen door het Westelijk Tuinbouwgebied om de Randweg te verbinden met de Zeeweg naar Zandvoort. En de ander door GroenLinks, waarin staat dat de Vondelweg niet mag worden verbreed van twee naar vier banen. Daardoor zou het aanpalende natuurgebied de Hekslootpolder in gevaar komen.

Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort hadden al ingestemd. Het wachten is nu op de raad van Haarlemmerliede-Spaarnwoude die nog deze maand een uitspraak doet.


Een dag daarvoor was ik aanwezig bij de opening van het nieuwe speeltuingebouw van speeltuin Kindervreugd in de Slachthuisbuurt. Wat een prachtige voorziening! Zelfs de energievoorziening geschiedt duurzaam, onder meer door warmte en koude opslag, ruim zeventig meter onder de grond. De Slachthuisbuurt zal de komende jaren veel veranderingen ondergaan, onder meer door de woningbouwontwikkeling in de zuidstrook. Juist om die reden is het belangrijk dat positieve ontwikkelingen elders in de wijk plaatsvinden.


Op 1 april wordt doorgaans veel lol gemaakt, maar dit keer was het feest bij autodealer en tankstation Martin Schilder aan de Leidsevaart. Er werd een groengasstation in gebruik (zie foto) genomen en samen met Mei Li Vos, voormalig Kamerlid, mocht ik deelnemen aan een soort ‘De Wereld Draait Door’-gesprek. Samen met de oplaadpunten voor elektrische auto’s, die zeer binnenkort op diverse plekken in de stad worden aangelegd, wordt groene mobiliteit steeds belangrijker. Niet alleen omdat het goedkoper is dan fossiele brandstoffen, maar ook omdat het milieu en daardoor de leefbaarheid er aantoonbaar voordeel van hebben. En dat is vooral in een stedelijke gebied van groot belang.

Op dinsdag 5 april was ik bezoeker van de jaarvergadering van de wijkraden in Haarlem Oost. Ook mocht ik vertrekkend wijkraadslid Erik van der Leij toespreken en bedanken voor zijn vele en goede werk dat hij de afgelopen jaren heeft verricht. De honderden wijkraadsleden die Haarlem rijk is zorgen er met elkaar voor dat elke wijk voortdurend op de kaart blijft staan.

De afgelopen week stond ook de Haarlemmerhout weer op mijn agenda. Niet alleen omdat er een trekproef werd uitgevoerd, die overigens glansrijk slaagde, maar ook omdat ik overleg voerde met De Vrienden van de Hout. Een groep zeer betrokken Haarlemmers, die zich vele gelegen laat liggen aan dit prachtige bos.


Rob van Doorn

maandag 28 maart 2011

Over bomen en parkeren...

Op 21 maart was ik op initiatief van PvdA-raadslid Roel Schaart in de Cronjéstraat en omgeving. De winkeliers hebben met een enquête in meerderheid aangegeven dat de auto weer terug zou moeten komen. Een aantal jaren geleden is de Cronjéstraat – met uitzondering van venstertijden – afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De parkeergarage onder het Ripperdaterrein werd aangelegd met veel openbare, goedkope parkeerplaatsen. Al enige tijd geleden was ik op bezoek bij de winkeliersvereniging om onder meer over hetzelfde onderwerp te spreken. Naar aanleiding van de twee bezoeken heb ik aangekondigd te komen met een discussienota over de straat in relatie tot de Rode Loper en de mogelijke Schotersingelfietsbrug. De commissie Beheer zal er over enige tijd over kunnen spreken.


Afgelopen woensdag was er de Nationale Boomfeestdag. Zowel in de Van Oosten de Bruijnstraat als in het Reinaldapark was het feest. Bij elkaar vele tientallen bomen werden gepland door schoolkinderen, en ik mocht ze daarbij even helpen. In het Reinaldapark zullen de bomen door de kinderen goed worden onderhouden en over drie jaar hun definitieve plek in het vernieuwde park krijgen.
Onderstaande link leidt naar een leuk artikel, met foto's en video over de feestelijkheden, georgansieerd door het kunstenaarscollectief 5eKwartier, in het Reinaldapark:


http://www.webregio.nl/zuid-kennemerland/regionaal-nieuws/artikel/1909327/kinderen-laten-groene-vingertjes-wapperen-video.aspx








 Vrijdag was de start van de lokale discussie over het Haarlemse parkeerbeleid. Tijdens een conferentie in de Philharmonie, bezocht door bijna honderd genodigden, werd de aftrap gegeven voor een geanimeerd stadsdebat. De komende maanden zal een intensief participatie en inspraaktraject volgen. Nog dit jaar wordt de discussie afgesloten in de commissie Beheer en de gemeenteraad.

Rob van Doorn

maandag 14 maart 2011

Groen in en rond Haarlem


Het nieuwe kabinet heeft ervoor gekozen op grotere afstand te gaan staan van de bescherming van de natuur in Nederland. Ook de Rijksbufferzone, het gebied tussen Amsterdam en Haarlem, en de Binnenduinrand, globaal gelegen tussen de Ringvaart en het Noordzeekanaal, dreigen minder aandacht te krijgen. De provincie Noord-Holland en de betrokken gemeenten hebben op maandag 28 februari afspraken gemaakt over die gebieden. Als trekker van deze afspraken is Haarlem van mening dat alles uit de kast gehaald moet worden om ervoor te zorgen dat de natuur in en rond Zuid-Kennemerland beschermd wordt. De Binnenduinrand en het recreatieschap Spaarnwoude zijn daarbij erg belangrijk.


 
Op 1 maart was het feest in de Refter van het stadhuis. Als gastheer mocht ik een prachtige tentoonstelling openen over het kenmerk van Haarlem Klimaat Neutraal en Haarlem Duurzaam: de Groene Mug. Mijn oude vriend Fred Rosenhart, die de Mug ‘speelt’, was eregast. Uit duizenden foto’s zijn de mooiste geselecteerd. Zij hangen in de eregalerij, waarin de Refter de komende tijd is veranderd. Als u in de buurt van het stadhuis bent nodig ik u uit eens naar binnen te lopen en de prachtige tentoonstelling te bekijken. De expositie duurt tot en met 28 april!

Een duurzaam Haarlem zal ook de komende jaren een streven blijven van ons stadsbestuur!

Op 2 maart waren er de provinciale verkiezingen. Ongetwijfeld zal de uitslag een verandering betekenen in de samenstelling van het college van Gedeputeerde Staten. Haarlem gaat ervan uit dat belangrijke ontwikkelingen als de HOV in Haarlem-Noord, de bereikbaarheidsvisie, de bescherming van de regionale natuur en vele andere onderwerpen prioriteit blijven houden.

Regelmatig heb ik overleg met de portefeuillehouders verkeer en vervoer in de regio Zuid-Kennemerland. Ook de wethouders van Haarlemmermeer en Velsen spreek ik hierover. Na de geslaagde conferentie in december over de bereikbaarheid worden nu de raadsvergaderingen voorbereid over dit onderwerp. In Haarlem zal het onderwerp op 24 maart in de commissie Beheer worden besproken. Het college van B en W zet er op in dat er gezamenlijke afspraken worden gemaakt tussen de regiogemeenten over de verbetering van het auto, openbaar vervoer en fietsverkeer en dat er minder doorgaand verkeer door de stad gaat.

Afgelopen vrijdag bezocht ik een vergadering bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Overveen. Natuurlijk spraken we over de herten. Maar ook over de prachtige natuur en bezoekersfaciliteiten. Als u pas geleden geen wandeling hebt gemaakt in dit natuurrijke park, dan nodig ik u uit dat snel te doen!


Rob van Doorn

dinsdag 22 februari 2011

nieuwe ontwikkelingen

In de afgelopen weken is er intensief gesproken over de aanleg van een nieuwe weg ten zuiden van Bennebroek, de aansluiting van de provinciale wegen N205 en N206. De gemeente Haarlemmermeer gaat de komende jaren ca. 10.000 woningen bouwen aan de westzijde van de stad. Vooral voor de ontsluiting van die nieuwe wijk is het nieuwe asfalt nodig. Haarlem, Bloemendaal, Zandvoort, Heemstede en Haarlemmerliede-Spaarnwoude hebben een bereikbaarheidsnota opgesteld waarin deze weg ook is vermeld als een van de prioriteiten.

De komende maanden wordt er gesproken over de vraag of de Haarlemse regio bereid is mee te betalen aan de weg. Daarbij komt de vraag op tafel of en in welke mate Haarlemmermeer bereid is mee te betalen aan de bereikbaarheid van de regio Zuid-Kennemerland.

Op 11 februari heb ik gesproken met een vertegenwoordiging van de wijkraad Burgwal over de digitale bezoekersparkeerschijf. Het was een plezierig gesprek met goede bijdragen van de kant van de wijkraadvertegenwoordigers. De komende maanden gaan we door met de voorbereiding van de raadsvergadering in april, waarin dit onderwerp weer aan de orde zal komen. Eerst komt er nog een gesprek met de andere betrokken wijkraden.

De afgelopen weken heb ik kennisgemaakt met veel bewoners van het Rozenprieel. We hebben gepraat over de toekomst van de wijk. Wat willen de wijkbewoners? Alle gesprekken verlopen in een uitstekende sfeer en het valt op hoeveel gevoel de mensen voor hun mooie wijk hebben. Het is mijn bedoeling de komende weken nog meer mensen te spreken en natuurlijk ook de wijkraad. Daarna gaan we met elkaar de toekomst tegemoet.




Op 14 februari was het ’s avonds feest op het station, perron 3. De Winterparade, een cultureel hoogtepunt, georganiseerd door de NS, daarin bijgestaan door Pro-Rail en de gemeente Haarlem, werd beleefd door 500 Haarlemmers, die aanzaten aan een lange, brede tafel. Bewoners van de wijken rondom het station, reizigers die last hebben ondervonden van stremmingen in de afgelopen winterperiode en enkele bobo’s werden getrakteerd op attractieve voorstellingen, waaronder een heuse opera in de wachtruimte. Iedereen kreeg goed te eten en te drinken, en het zachte winterweer was geen spelbreker.



Afgelopen donderdag mocht ik samen met Jaap Bond, gedeputeerde van Noord-Holland, en tientallen genodigden een vaartocht maken over het Spaarne in verband met de start van de aanleg van een grote steiger ter hoogte van de Spaarnhovenstraat. De steiger is bedoeld om maximaal vier riviercruiseschepen te laten aanleggen, die vanaf voorjaar 2012 Haarlem zullen aandoen. Haarlem wordt interessanter voor toeristen en dat betekent dat reisorganisatoren Haarlem vaker in hun brochures opnemen. Onze stad is er klaar voor!

Rob van Doorn

maandag 7 februari 2011

veel aandacht voor bezuinigingen

Deze tijd wordt er weer aandacht besteed aan de financiële ingrepen ten gevolge van de rijksbezuinigingen. Omdat er veel geld gemoeid is met het beheer en onderhoudsprogramma en de mobiliteit in de stad gaat mijn aandacht vooral uit naar het maken van verstandige keuzes bij het verwerken van die bezuinigingen binnen mijn portefeuille.


De discussienota parkeren is klaar en de discussie in de stad kan beginnen. Op 25 maart zal een conferentie worden georganiseerd, waarbij de belangrijkste betrokkenen in de stad hun zegje kunnen doen. Daarna zullen de inspraak en participatieprocedure en – nog dit jaar – de politieke besluitvorming plaatsvinden.

Met leerlingen van basisschool Parkrijk heb ik op 20 januari de openingshandeling verricht voor de werkzaamheden in het Reinaldapark. Gestart wordt met de fases 1 en 2. Er is nog niet genoeg geld beschikbaar voor de hierna volgende derde fase, waarmee de werkzaamheden worden afgerond. Europese, rijks- en provinciesubsidies spelen een rol, maar de gemeente Haarlem moet zelf ook veel geld bijdragen aan het project van € 12 miljoen. Als de werkzaamheden zijn afgerond heeft het stadsdeel Oost eindelijk een aantrekkelijk groen en recreatiegebied.

Op 26 januari reikte ik de prijs uit voor de Kerstbomenactie. Anna Fien Cikot (6) en Sebbo Smit (6) hebben de prijs van € 500 voor hun klas gewonnen. Daarbij kregen ze met de hele klas een rondleiding door het stadhuis, waarbij ook de kelders niet werden vergeten.

Op 1 februari was ik met een aantal collega’s op bezoek op het hoofdkantoor van woningcorporatie Ymere in Amsterdam. Ymere, Elan en Pré werken, samen met de gemeente Haarlem, aan de verbetering van het woningbestand in de stad, waarbij niet wordt vergeten dat de omgeving en sociale verhoudingen bijdragen aan de leefbaarheid.

Het waterschap Rijnland zorgt ervoor dat Haarlem en omgeving droge voeten houden. Maar het waterschap werkt bijvoorbeeld ook hard aan het op verstandige wijze afvoeren van afvalwater. Namens de regiogemeenten sprak ik op 2 februari met schapbestuurders over betere scheiding van rioolwater en regenwater. Door de klimaatverandering en toenemende regenval dreigen onze riolen verstopt te raken. Als we regenwater minder via de riolen afvoeren, maar apart opvangen, dan nemen onze problemen af en krijgen we meer schoon water dat de sloten en grachten in stroomt.


Donderdag 3 februari was ik getuige van een schoonmaakactie rondom de school door leerlingen van de Brandaris in Molenwijk. Drie weken lang werd in alle klassen aandacht besteed aan afval als onderdeel van verstandig milieubeleid. Elke klas had een kunstwerk van afval gemaakt en als trotse wethouder mocht ik een mooi kunstwerk mee naar het stadhuis nemen. Bewustwording en betrokkenheid beginnen vroeg en de Brandaris geeft daar op goede wijze invulling aan.

Op dezelfde dag bezocht ik het nieuwe informatiecentrum in de Hamelink in de Slachthuisbuurt. Daar worden de plannen voor de buurt getoond, waaronder volledige nieuwbouw langs de wijkgrens. Ambitieuze plannen die een aanzienlijke verbetering zullen opleveren voor het woonplezier. Bewoners met goede ideeën kunnen hun voorstellen in een ideeënbus gooien.

Vrijdag 4 februari was ik samen met collega Cassee aanwezig bij een vergadering van alle grote steden in de regio rondom Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland. We spraken over de woningbouwplannen (100.000 woningen), maar ook over de bereikbaarheid van de regio, de economische ontwikkeling en de duurzaamheidsplannen. Een inspirerende vergadering waarbij vanzelfsprekend de verschillende belangen een rol spelen en de relatie met het rijk. Nu de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht met elkaar praten over een mogelijke fusie worden de bestuurlijke verhoudingen de komende jaren danig op de proef gesteld.


Rob van Doorn

maandag 17 januari 2011

Een nieuw jaar

Op vrijdag 14 januari was ik te gast op basisschool De Molenwiek in Schalkwijk. Liander, de netbeheerder die elektriciteit transporteert, organiseert op meer dan negentig scholen in het land lessen over duurzaamheid. Aan de kinderen van groep zeven wordt uitgelegd hoe energie ontstaat en welke voordelen groene energie heeft. Wat een kennis hebben kinderen op die leeftijd al van dit onderwerp. Dit geeft hoop voor de toekomst. Deze kinderen zullen ervoor zorgen dat Nederland verstandiger omgaat met energieproductie en energiegebruik. De lessen kunnen nog tot maart van dit jaar worden aangevraagd. Doen! (kan via http://www.debliksems.nl/)


 
Twee dagen eerder woonde ik een vergadering bij van gemeente- en provinciebestuurders over Schiphol. Er is sprake van een groeiend aantal mensen dat Schiphol als aankomst- of vertrekvliegveld gebruikt. Haarlem heeft in 2010 meerdere gevaarlijke momenten meegemaakt met vliegtuigen in problemen. Mijn inbreng is niet alleen de ervaren (geluids)overlast maar ook de veiligheid onder de aandacht te blijven brengen.

Op dezelfde dag woonde ik de nieuwjaarsreceptie bij van het provinciebestuur van Noord-Holland. De nieuwe Commissaris van de Koningin, Johan Remkes, hield een toespraak waarin hij ondermeer het belang van het ambtelijk apparaat onderstreepte. Ook Haarlem heeft veel deskundige ambtenaren, die elke dag zich inzetten voor onze stad. Zonder deze hardwerkende medewerkers kan geen overheidsorganisatie haar doelen halen. Ondanks de harde rijksbezuinigingen weet Haarlem nog steeds veel belangrijke zaken voor haar inwoners te regelen. En laat ik daarbij vooral niet vergeten de mensen te bedanken van Spaarnelanden! Zij hebben de afgelopen periode keihard gewerkt aan de gladheidbestrijding en zorgden op zondag 2 januari dat –waar de mensen het zelf niet opgeruimd hadden- de straten geschoond waren van het vuurwerkvuil.

Mist u ze ook al? Die OV-fietsen op het Verwulft en bij het Houtplein. Het experiment is helaas achter de rug, maar de ervaringen zijn positief! Weinig vernielingen maar goed gebruik van de fietsen die eigenlijk van iedereen zijn. Op 12 januari sprak ik met de “exploitant” van deze fietsen, Ecosol. Ondanks het zware financiële weer waar Haarlem zich nu in bevindt hoop ik dat het experiment over niet al te lange tijd een vervolg krijgt en de OV-fietsen een vaste plek krijgen.

Wanneer de raad daar komende donderdag mee instemt, zal Haarlem de komende jaren meer gaan genieten van het Spaarne. Wij gaan het watertoerisme bevorderen. Riviercruiseschepen, en bijvoorbeeld vissers, kleinere rondvaartboten en natuurlijk de pleziervaart zullen Haarlem vaker gaan zien als een gemeente met ideale voorzieningen.

Rob van Doorn