zaterdag 25 februari 2012

natuur in gevarenzone

Afgelopen vrijdag en de week daarvoor waren er vergaderingen op het provinciehuis over twee belangrijke gebieden rond Haarlem: de Binnenduinrand -het gebied tussen het Noordzeekanaal, de zee en Haarlem- en de Bufferzone dat tussen Haarlem en Amsterdam ligt. Staatssecretaris Bleker wil het beheer van alle landschappen voortaan aan de provincies overlaten. Als 'beloning' voor het overnemen van dit belangrijke werk krijgen de provincies € 600 miljoen per jaar minder te besteden dan het rijk in de voorbije jaren beschikbaar had. Ik heb respect voor de provincie Noord-Holland die deze handschoen oppakt met zoveel minder geld. Aan mij is gevraagd als coƶrdinator op te treden van de ontwikkeling van de Binnenduinrand: het bepalen van de toekomst voor de komende twintig tot dertig jaar. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland maakt deel uit van de Binnenduinrand. Het Recreatieschap Spaarnwoude is onderdeel van de Bufferzone. Het kabinet kiest ervoor de handen af te trekken van natuurbeleid. Wat in 50 jaar is opgebouwd dreigt in een paar jaar in de gevarenzone terecht te komen. Binnenkort zal ik de gemeenteraad informeren over de uitdaging waar Haarlem en de buurgemeenten voor komen te staan. Daarbij zal moeten worden gekeken naar alternatieve inkomstenbronnen en naar slimmere beheer afspraken.

Rob van Doorn

vrijdag 17 februari 2012

Groenste stad?!

Haarlem is genomineerd voor de verkiezing als groenste gemeente van Nederland. Hoe kan dat nou, vragen lezers zich misschien af. Er zijn toch zat gemeenten in ons land, die veel ruimer zijn opgezet en zeker meer grond binnen de gemeentegrenzen hebben waar veel bomen staan en grasland de bebouwde omgeving omringt? Dat klopt! Haarlem heeft met ongeveer 150.000 inwoners een relatief klein oppervlakte. En dat is nu precies waar het om draait. Juist omdat we niet zo groot zijn als enkele andere gemeenten, maar in die ruimte een verstandige invulling geven aan groen en groenbeheer zijn we opgevallen bij de onafhankelijke jury. Haarlem is rijk aan parken en een prachtig bos, De Hout. In de wijken werken we aan optimaal beheer van het openbare groen, van bomen tot bossages. Haarlem spant zich in om samen met de bewoners de stad zo groen mogelijk te maken. Lukt dat altijd? Neen! Maar waar we verbeterslagen kunnen maken zal duidelijk worden uit het juryrapport. Ook wij kunnen ongetwijfeld nog veel bijleren. Ik ben benieuwd naar de uitslag van de verkiezing in juni.


Nog veel meer foto's kunt u bewonderen op www.degroenemug.nl.

Vandaag waren leerlingen uit klas 3 VWO van het Coornhertlyceum te gast in het stadhuis. Zij presenteerden hun bevindingen van een week stages bij duurzame bedrijven in Haarlem. Wat een inzicht en betrokkenheid toonden deze jonge mensen. Hun adviezen zijn uitstekende vingerwijzingen voor andere Haarlemse bedrijven. Dank aan de jongens en meisjes en bedrijven en dank aan het Wereld Natuurfonds voor hun initiatief!

Rob van Doorn

zaterdag 11 februari 2012

Burgwal werkt aan de wijk

Winterkou roept een ambivalent gevoel op. Aan de ene kant sneeuw en gladheid op straten en wegen. Wandelend, fietsend en zelfs met de auto of het openbaar vervoer is dan geen feest. Soms zou je dan willen dat de sneeuw meteen wordt opgevangen, zodat de openbare ruimte veilig en goed bruikbaar blijft. De stoep sneeuw en ijsvrij maken hoeft dan niet meer. Aan de andere kant geeft ijs plezier. De afgelopen dagen gingen hele volksstammen op dunne ijzers de Haarlemse bevroren wateren op en genoten van gladheid en frisheid. Het Spaarne was even een toneel zoals je dat tijdens de Elfstedentocht ziet. De temperatuur gaat echter weer stijgen. Voorlopig geen Elfstedentocht, geen Warme Truiendag en geen gladheid meer op straat. Sommigen denken al aan de lente...


Afgelopen woensdagavond was ik bij de Jaarvergadering van wijkraad Burgwal. Een zeer gemotiveerde groep mensen, die zich inspant voor een mooie, historische wijk. Afgelopen november heeft de wijkraad een concept wijkvisie gepresenteerd waar ik mijn petje voor afneem. Samen met de wijkbewoners is dit belangwekkende document tot stand gebracht. Opvattingen zijn opgeschreven over wonen, werken, spelen en voorzieningen, maar ook over controversiƫle vraagstukken als horeca en parkeren in de wijk. En dat allemaal vanuit de gedachte: waar willen we de komende jaren naartoe. De wijkvisie zal zeker een rol spelen bij het bestemmingsplan voor de wijk waaraan nu wordt gewerkt.
Ik zou het heel goed vinden wanneer meer wijkraden het voorbeeld van de wijkraad Burgwal zouden volgen. Zo wordt Haarlem steeds meer van de mensen die er wonen en werken.

Rob van Doorn

zaterdag 4 februari 2012

Sneeuwoverlast!

Sneeuwoverlast!

Het heeft even geduurd, maar nu is het dan zover, Koning Winter heeft zich van zijn witte kant laten zien. Afgelopen vrijdag werd Nederland in slechts luttele uren voorzien van een centimetersdikke sneeuwlaag. Het gevolg was vastlopend openbaar vervoer met duizenden wachtenden op de stations en een topdag van stilstaande auto’s, 831 kilometer file.

Zaterdagmorgen vroeg, direct na het opstaan, ziet de wereld eruit als in de boeken van Dickens. Een witte deken over daken, bomen, struiken, straten en wegen. Maar als je op de fiets stapt om een vers broodje te halen, dan is het toch wat minder met -18 graden.
Vrijdagmorgen om 8 uur waren zestig zoutstrooiers van Spaarnelanden al druk in de weer. Voor de autoroutes werden zes strooiwagens ingezet en voor de fietspaden vijf. Preventief strooien is het devies als sneeuw in aankomst is. Ook werd een vloeistofsproeier ingezet voor parkeerdekken en de fietsonderdoorgang onder de Buitenrustbruggen. Al op dat moment is bekend dat het effect van het zout beperkt is, omdat de chemische gevolgen minder zijn bij lagere temperaturen. Ook werkt het beter als er veel overheen wordt gereden en dat duurt altijd even. Om een uur of twaalf gaan de schuivers de weg op. Voor de fietspaden worden vijf borstelmachines ingezet. Gelukkig heeft de Haarlemse politiek al in het najaar van 2011 een goed uitgewerkt gladheidsbestrijdingsplan vastgesteld, waarin precies staat opgenomen in welke volgorde straten, wegen en fietspaden moeten worden geveegd en geborsteld. Helaas werken borstelmachines op de vele kilometerslange fietspaden minder snel door de geringe snelheid van de machines. Daarbij weet iedereen dat de stad in een keer schoonvegen niet mogelijk is, dus het is beginnen en keihard doorwerken. Op een aantal plekken wordt handmatig gestrooid, zoals op het stationsplein.
Mijn welgemeende complimenten aan de ploegen, die vanaf vrijdagmorgen bijna onafgebroken aan de slag zijn geweest.
Onze inwoners krijgen het dringende verzoek ook zelf een bijdrage te leveren aan het sneeuwvrij maken door stoepen en andere wandelgedeeltes aan te pakken. Als iedereen zijn beste beentje voorzet is Haarlem in korte tijd weer veilig voor alle weggebruikers.

Rob van Doorn