zaterdag 11 februari 2012

Burgwal werkt aan de wijk

Winterkou roept een ambivalent gevoel op. Aan de ene kant sneeuw en gladheid op straten en wegen. Wandelend, fietsend en zelfs met de auto of het openbaar vervoer is dan geen feest. Soms zou je dan willen dat de sneeuw meteen wordt opgevangen, zodat de openbare ruimte veilig en goed bruikbaar blijft. De stoep sneeuw en ijsvrij maken hoeft dan niet meer. Aan de andere kant geeft ijs plezier. De afgelopen dagen gingen hele volksstammen op dunne ijzers de Haarlemse bevroren wateren op en genoten van gladheid en frisheid. Het Spaarne was even een toneel zoals je dat tijdens de Elfstedentocht ziet. De temperatuur gaat echter weer stijgen. Voorlopig geen Elfstedentocht, geen Warme Truiendag en geen gladheid meer op straat. Sommigen denken al aan de lente...


Afgelopen woensdagavond was ik bij de Jaarvergadering van wijkraad Burgwal. Een zeer gemotiveerde groep mensen, die zich inspant voor een mooie, historische wijk. Afgelopen november heeft de wijkraad een concept wijkvisie gepresenteerd waar ik mijn petje voor afneem. Samen met de wijkbewoners is dit belangwekkende document tot stand gebracht. Opvattingen zijn opgeschreven over wonen, werken, spelen en voorzieningen, maar ook over controversiƫle vraagstukken als horeca en parkeren in de wijk. En dat allemaal vanuit de gedachte: waar willen we de komende jaren naartoe. De wijkvisie zal zeker een rol spelen bij het bestemmingsplan voor de wijk waaraan nu wordt gewerkt.
Ik zou het heel goed vinden wanneer meer wijkraden het voorbeeld van de wijkraad Burgwal zouden volgen. Zo wordt Haarlem steeds meer van de mensen die er wonen en werken.

Rob van Doorn