zaterdag 30 juni 2012

Een raad die zichzelf ontbindt?


In het VNG Magazine  stond mijn onderstaande verhaal over democratie en de rol van de raad gepubliceerd:

Willem van Rosmalen, gemeentesecretaris van Schijndel, vindt dat democratie tijd en geld kost. Niemand zal dit bestrijden. De enige oplossing is een dictatuur, maar de laatste keer dat deze in Nederland aan de orde was bleken er verrassend weinig mensen gelukkig van te worden. Met andere woorden: houdt op met het zoeken naar oplossingen voor het probleem van de vermeende geringe betrokkenheid van de burger bij de politiek door te minderen in het aantal volksvertegenwoordigers of het verlengen van de zittingsduur. Beide voorstellen vergroten de afstand tussen burger en gekozene. Het probleem ligt bij de politiek zelf. De politiek is onvoldoende in staat gebleken adequaat in te spelen op maatschappelijke veranderingen. Die bestaat eruit dat burgers er geen zin in hebben lid te worden van een politieke partij, die met moeilijke ideologische verhandelingen uitlegt hoe de wereld er over tig jaren zou moeten uitzien. Zij kiezen voor het rechtstreeks benaderen van politieke partijen of bestuursorganen om hun wensen van dit moment kracht bij te zetten of hun onvrede kenbaar te maken.

‘De’ burger ziet het belang van het bestuur en de politiek en wendt zich ertoe als een probleem nu moet worden opgelost. De overheid als hara-doekje. Het blijkt dat de afstand tussen politiek en burger niet groter wordt, maar juist kleiner. Een politicus is zo gevonden, en door moderne communicatiemiddelen is de politiek transparanter dan ooit. ‘De’ politiek en bestuursorganen communiceren zich een breuk, maar zien geen blijmoedige burgers. Immers, wat vandaag een probleem is moet morgen zijn opgelost. En fouten in het verleden worden de hele politiek aangerekend. Het enige antwoord is goed, snel en effectief handelen van de overheid, die daar door haar structuur en cultuur meestal niet toe in staat is.

Uit bovenstaande mag worden afgeleid dat veel mensen zeer geïnteresseerd zijn in politiek, voor zover die politiek probleemoplossend werkt en niet stremmend. Maar ook is de conclusie gerechtvaardigd dat politieke partijen hun positie moeten heroverwegen. Op dit moment zijn iets meer dan 300.000 mensen lid van een politieke partij. Ongeveer 10% daarvan is actief. Dit betekent dat uit een plasje van 30.000 mensen ongeveer 16.000 bestuursfuncties moeten worden ingevuld, die een zee van miljoenen mensen vertegenwoordigen. Als dat niet goed gaat geef die zee dan de mogelijkheid het plasje te laten verdwijnen: open de mogelijkheid dat de raad zichzelf ontbindt en nieuwe tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen organiseert. Ja, daar zitten veel nadelen aan, maar ook een belangrijk en allesoverheersend voordeel in deze tijden: de democratie komt dichter bij de mensen. Wie kan daar nu tegen zijn?

Rob van Doorn

Wethouder Haarlem