vrijdag 15 februari 2013

Een reis naar Parijs

Gisteren mocht ik de expositie Een reis naar Parijs openen in het ABC Architectuurcentrum aan het Groot Heiligland. U bent misschien nog nooit in het ABC geweest, maar deze tentoonstelling is de moeite van de reis waard.


Wat laat je achter als je 1000 km rijdt? Op de expositie wordt dit heel tastbaar gemaakt
Verbazingwekkend eenvoudig wordt in beeld gebracht hoe de steden en het platteland zich op dit kleine stukje aarde zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. En ook welke eenvoudige maatregelen kunnen bijdragen aan meer leefplezier van stadsbewoners. Ook ik heb meerdere malen meegemaakt dat de buitentemperatuur graden oploopt als je met de auto Parijs nadert en binnenrijdt. Dat komt door vervuilde lucht en te weinig nuttig groen op de juiste plekken. De burgemeester van Parijs heeft opdracht gegeven daar rigoureus verandering in aan te brengen. Groen neemt water en CO2 op en kan, mits slim aangelegd, de wind op een verstandige manier door nauwe straten leiden. Groen helpt ook om woningen van binnen minder temperatuurswisselingen te laten ondergaan.
Haarlem kan als collega-oudestad veel van Parijs leren. Wij willen graag werken aan het nuttig "vergroenen" van daken, aanplant van gevelgroen en aanplant van struiken en bomen op slimme plekken.

De expositie in het ABC –tot en met 1 april te bezoeken- biedt inzicht en kansen, zowel voor de gemeente als voor u.
De korte reis naar het ABC is de start van een leuke en leerzame queeste.

Rob van Doorn