vrijdag 1 februari 2013

Energiearmoede


In een recent bericht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt naar voren dat voor veel gezinnen de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden. Alleen al in de laatste drie jaar schoten de uitgaven voor energie omhoog met vijftien procent. Huishoudens komen in de knel, ‘energiearmoede' dreigt. Een zorgwekkende trend, aldus een studie naar energiearmoede in Nederland.

In de afgelopen vijftien jaar stegen de prijzen voor energie drie keer zo snel als de gemiddelde prijzen voor consumptiegoederen. De prijzen voor gas en elektra waren in januari 2012 maar liefst 120% hoger dan vijftien jaar eerder.

De prijselasticiteit van de energievraag is klein: ondanks voortdurend stijgende prijzen zullen huishoudens niet gauw bezuinigen op hun energie-uitgaven. Want het huis moet toch worden verwarmd, de aardappels gekookt, de was gedaan, de televisie aan. Daarnaast is het huishoudelijk energiegebruik vrij constant: er zit van jaar tot jaar weinig fluctuatie in de energieconsumptie. Energie is een primaire behoefte. Dus als de energierekening stijgt, kunnen we er evengoed niet omheen en merken dat vervolgens direct in onze slinkende huishoudportemonnee. Dat kan gaan knellen.
Tussen 2006 en 2009 zijn we gemiddeld bijna € 400,- meer gaan uitgeven aan energie. Sociale minima in een huurwoning lopen een groter risico om in energiearmoede te vervallen.

Gezien het tamelijk constante energiegebruik van huishoudens, de geringe prijselasticiteit van de vraag en de voortdurend stijgende prijzen van brandstof valt te verwachten dat energiearmoede in Nederland snel groeit. Dat roept meteen enkele vragen op. Wat zijn de gevolgen voor huishoudens die in de knel komen? Wat te doen om dit te voorkomen? Wie pakt de handschoen op? Energiearmoede is een probleem en vormt daarmee een serieuze uitdaging voor beleid en bestuur.

Haarlem werkt hard aan een duurzamer gemeente. Om die reden wordt op initiatief van de gemeente Haarlem, samen met het bedrijfsleven, de woningcorporaties en anderen, de basis gelegd voor de totstandkoming van een Lokale Energiedienst: Spaarne Energie. Het op verstandige wijze in onze stad zelf groene energie opwekken maakt ons minder afhankelijk van de almaar stijgende olieprijzen. Op termijn kan dat helpen de kosten voor energie te verlagen. Samen met andere gemeenten werken wij intensief aan de introductie van nieuwe systemen. Zonnepanelen, warmte en koude opslag, woningisolatie, biogasproductie, alles wordt gedaan om ons doel te halen. Het is aan de politiek om te bezien of versnelling van deze programma's haalbaar is.


Het volledige bericht over energiearmoede is te lezen via de link http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/lokaal_klimaatbeleid/nieuws/content/energiearmoede/


Rob van Doorn