dinsdag 19 februari 2013

Visie op parkeren

Meer dan twee jaar is intensief gewerkt aan de totstandkoming van een parkeervisie. Participatieavonden in de wijken, een parkeerspel, inspraakbijeenkomsten, zienswijzen, er was veel belangstelling in de stad. Het gaat dan ook om de toekomst van auto en fietsparkeren in Haarlem de komende decennia. De eerste bespreking in de raadscommissie Beheer is inmiddels geweest en begin maart volgt de tweede sessie. Belangrijkste doel van de visie is om een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van onze stad en het aanzien van en de veiligheid in onze straten te verbeteren. Dit kan door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande parkeergarages, die gemiddeld nu voor meer dan de helft van de tijd leeg staan. Immers, auto's staan het grootste deel van hun bestaan stil….op straat.


Fietsen nemen veel minder ruimte in beslag, in vergelijking met een auto maar zo’n 10%. Maar er komen er steeds meer en vooral in de binnenstad staan ze soms danig in de weg. De enorme ondergrondse fietsparkeergarage onder het Stationsplein en de stallingen op de Botermarkt en in de Smedestraat en Tempeliersstraat lenigen enigszins de nood, maar zeker op de langere termijn is dit niet voldoende. Voor elke drie fietsen, die de binnenstad binnen komen is er maar één stallingsplaats. Hier moet snel verbetering in komen.

Haarlem staat voor een grote uitdaging. Leefbaarheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en kostenbeheersing verdienen een verstandige afweging. De raad is aan zet om die uitdaging het hoofd te bieden.

Rob van Doorn