zondag 17 februari 2013

Spaarne Energie


Donderdagavond werd in de commissie Beheer gesproken over de ontwikkeling van de Lokale Energiedienst: Spaarne Energie. De hamvraag was: als we deze energiedienst niet van de grond krijgen, halen we dan de doelstelling Haarlem Klimaatneutraal in 2030 nog wel? Het antwoord is even simpel als definitief: neen.
Haarlem zal zich, bij voorkeur samen met anderen, moeten inzetten voor de ontwikkeling van een energiebedrijf dat duurzame energie produceert. Onze inwoners en bedrijven hebben recht op betaalbare “renewable energy”. Energie die bij gebruik minder en liefst geen schadelijke stoffen in de lucht achterlaat en gebruik maakt van natuurlijke bronnen: windenergie, zonneenergie, warmte- en koude opslag, energie uit asfalt, biogas, etc.. De stad neemt het initiatief en zoekt partners, opdat later anderen het stokje overnemen en kunnen mikken op productie en rendement.
Het Haarlemse bedrijfsleven en de grote corporaties hebben het inzicht om een intentieverklaring te tekenen, zodat Spaarne Energie een kans krijgt.

Spaarne Energie, net als andere initiatieven elders in ons land, moet ertoe bijdragen dat we langzamerhand afstappen van bijna uitgeputte delfstoffen, waarvoor we steeds meer moeite moeten doen om ze uit de grond te halen en waarbij milieurampen en aardbevingen vaker aan de orde van de dag zijn. De inwoners van de provincie Groningen zullen ons dankbaar zijn. Olie en gas worden steeds duurder. Ook “nieuwe” energiebronnen als schaliegas, lijken op de langere termijn geen soelaas te bieden.

Wanneer we alle aanwezige creativiteit, technologische innovatiekracht, geld en menselijke energie zouden inzetten op de verdere ontwikkeling van groene energie in plaats van op eindige energiebronnen, dan zou de toekomst er een stuk rooskleuriger uitzien.

Haarlem doet een beroep op de eigen innovatiekracht en die van burgers, instellingen en bedrijven om ons doel te halen. De komende jaren zullen uitwijzen of we hier in slagen.

Rob van Doorn