zaterdag 3 november 2012

Bezuinigingen zijn onvermijdelijk


De voorbereidingen voor de begrotingsbehandeling zijn klaar. De komende week praat de raad weer met het college over meer bezuinigingen en verdere ingrepen, onder meer in de eigen organisatie. Bezuinigen is niet leuk, maar onvermijdelijk. Een gemeente is geen bedrijf dat op zoek gaat naar nieuwe producten en diensten die kunnen worden verkocht. Het dienstenpakket ligt voor een groot deel wettelijk vast.
In het verleden zijn grote en dure projecten opgestart zoals binnen mijn portefeuille het stationsgebied en het Reinaldapark, die in deze jaren worden afgerond. Voor beide projecten geldt dat, ondanks de grote financiƫle risico's, de uitgaven binnen de ramingen zijn gebleven. Door tegenvallende opbrengsten bij de verkoop van vastgoed bij het station is er nu toch een tekort op dat project. Wat vier jaar geleden een redelijke opbrengst leek voor een villa is nu onhaalbaar. Het gevaar dreigt dat daardoor de plannen voor de achterzijde van het station niet geheel kunnen worden uitgevoerd. De gemeenteraad bepaalt hoe we hiermee omgaan.
Het financiĆ«le tekort op de realisering van het nieuwe Reinaldapark is de afgelopen twee jaar teruggebracht van ca. € 3 miljoen naar minder dan € 1 miljoen. De aanbesteding is meegevallen en er zijn nieuwe subsidies aangeboord. Maar ook daar zijn we er nog niet.
In deze tijd moeten uitgaven worden ingeperkt en zijn grote projecten, die jaren geleden zijn bedacht, minder makkelijk uit te voeren. Maar we blijven ervoor gaan. Een sober resultaat is beter dan geen resultaat.

Rob van Doorn