zaterdag 10 november 2012

over begroting en duurzame initiatieven



Donderdag heeft de gemeenteraad de begroting voor 2013 vastgesteld. Gigantische bezuinigingen zijn verwerkt, omdat de rijksoverheid veel minder geld aan de stad overmaakt. Behalve de coalitiepartijen stemden bijvoorbeeld de oppositiepartijen Sociaal Lokaal, het CDA en de Ouderenpartij voor de begroting. Het draagvlak voor de aanpak volgend jaar is daarmee bijna raadsbreed.

Vrijdag is de zonetaxi in Haarlem geïntroduceerd. Een nieuwe dienst van de Nederlandse Spoorwegen. Uiterlijk een halfuurtje voordat je aankomt op de plaats van bestemming boek je via internet een taxi, die je dan snel voor een bekend tarief naar de bestemming brengt. Vervoer van deur tot deur, te betalen met de OV-chipkaart. Efficiënter kan bijna niet. Door de te verwachten groei van het OV kunnen andere Haarlemse taxibedrijven meeprofiteren. Een vertegenwoordiging van de Haarlemse bedrijven was dan ook aanwezig bij de festiviteiten.

Het transportbedrijf Beentjes, met vestigingen in Haarlem en Heerhugowaard, heeft een belangrijke duurzaamheidsprijs ontvangen.
Beentjes Transport is de Lean and Green Award 2012 toegekend. Het vrachtwagenbedrijf is er in vijf jaar in geslaagd om de CO2-uitstoot van zijn wagenpark met meer dan twintig procent terug te dringen. Volgens projectleider Felicity Beentjes is dat gelukt door chauffeurs zuiniger te laten rijden en ritten efficiënter in te plannen.
Haarlem is de ideale omgeving voor duurzame initiatieven. Onze stad is op weg de meest aantrekkelijke vestigingsplaats van duurzame bedrijven te worden. Zelfs in deze moeilijke economische tijden!

Rob van Doorn