zondag 18 november 2012

Landbouw in de stad


Afgelopen maandag was er een grote bijeenkomst van stadslandbouworganisaties in Haarlem. Meer dan tachtig vertegenwoordigers van tientallen verenigingen en stichtingen kwamen op uitnodiging van de gemeente bijeen in de raadszaal.
Al vele jaren heeft Haarlem schooltuinen, doetuinen en volkstuinen binnen de grenzen. De trend van een nieuw gebruik van eigen tuintjes en het gebruik van openbare grond komt daar nu bij. Bouwplannen worden uitgesteld waardoor grond langer braak blijft liggen. Een uitstekend alternatief is dan stadslandbouw. Haarlem heeft aan de randen van de stad grote groengebieden, die eveneens gedeeltelijk voor stadslandbouw kunnen worden ingezet.
Achterliggend doel van stadslandbouw is het dichter bij huis verbouwen van groenten. Daardoor worden grote vervoersafstanden vermeden. Ook is het wroeten in de aarde voor veel mensen een uitstekende manier om psychische problemen het hoofd te bieden. En tot slot draagt een tuin met groenten bij het beter afvoeren van het toenemende regenwater. Beter dan een tuin vol met sierstenen.
Stadslandbouw staat mede aan de basis van een groener en gezonder Haarlem.
Misschien wilt u ook wel een door u zelf gekweekte courgette of bloemkool op uw bord?
Wanneer u vragen hebt of informatie wilt delen kunt u zich in verbinding stellen met Marijtje Mulder bij de gemeente Haarlem.

Rob van Doorn