woensdag 19 juni 2013

Afvalwater

Dinsdag kwamen vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap Rijnland en ca. dertig gemeenten bijeen in Leiden om te spreken over afvalwater.

Haarlem heeft boven de grond in de openbare ruimte een bezit dat ca. een miljard euro waard is. Onder de grond - vooral in de vorm van riolering - heeft het bezit ca. 800 miljoen euro waarde. Daar mag dan ook wel wat aandacht naar uit gaan. Er is veel samenhang tussen de afvoer van afvalwater, de hoogte van het water in het Spaarne en bijvoorbeeld de grachten en de hoogte van de grondwaterstand, die onder meer worden beïnvloed door regenval. Afgelopen najaar en winter viel net zoveel regen als normaal in een jaar. Het gevolg was op meerdere plaatsen in de stad ondergelopen kelders.
Het fragiele evenwicht tussen de verschillende waterhuishoudingen vraagt veel overleg tussen de betrokken gemeenten en Rijnland. En dat gaat gelukkig goed. Door de klimaatverandering kan het gebeuren dat heftige regenval en de daarbij horende overlast zich weer aandient. We zijn nu bezig ons daarop voor te bereiden.

Rob van Doorn