zaterdag 29 juni 2013

laatste blog

Donderdagavond ben ik afgetreden als wethouder van de gemeente Haarlem. Een fout bij het project verdubbeling Waarderweg is me opgebroken. Tot een uur 's nachts heb ik samen met mijn naaste medewerkers in de Kloostergangen van het stadhuis afscheid genomen van tientallen belangstellenden.
Ruim drie jaar heb ik mogen werken voor de gemeente Haarlem. Samen met een fantastisch team medewerkers en eindeloos veel mensen in de stad zijn er kleine en omvangrijke projecten gerealiseerd en zaken tot stand gebracht.
Haarlem zit nu - net als veel andere gemeenten - in een tijd van zware bezuinigingen. Misschien wel de zwaarste sinds de crisis in de jaren dertig. En toch zijn er de afgelopen periode veel werken gerealiseerd.
Binnen mijn portefeuille zijn er bijvoorbeeld op het gebied van groen en duurzaamheid beheerplannen tot stand gebracht voor de Haarlemmerhout, het Engelandpark, het Romolenpark en het Poelbroekpark. Tientallen vrijwilligers voeren het onderhoud van deze prachtige gebieden nu planmatig uit. Er is een mooi strand gemaakt bij de Molenplas en ondanks de bezuinigingen zijn de drie kinderboerderijen behouden voor de stad. Dat is zo belangrijk voor de opvoeding van onze kinderen. Ook heeft Haarlem meegewerkt aan het creƫren van meer ruimte voor stadslandbouw, dat razend populair is in onze stad.
Op het gebied van mobiliteit is er binnenkort een fonds van uiteindelijk  € 20 miljoen euro. Er vaart een duurzame pont tussen de Spaarnelaan en de BelgiĆ«laan. Komende week wordt binnen een jaar al de 100.000ste gebruiker verwelkomd. Het parkeerbeleid gaat de komende jaren worden gemoderniseerd. De raad heeft dat besluit genomen. Het stationsplein is bijna klaar. Binnenkort start het werk aan het Kennemerplein. De waterrecreatie krijgt een enorme impuls. Meer boten, meer aanlegplaatsen en meer mogelijkheden om over een prachtige promenade langs het Spaarne te flaneren. Samen met de wijkraden in Haarlem-Noord is de weg vrijgemaakt voor R-net, de snelbusdienst, over de Rijksstraatweg. En, hoewel dat nu niet opvalt, de gladheidsbestrijding is gemoderniseerd waardoor fietsers en andere weggebruikers zich in de winter veiliger door Haarlem kunnen verplaatsen. En tot slot hebben we de afgelopen jaren in bijna alle wijken de afvalcontainers onder de grond gekregen.
Deze voorbeelden zijn een bewijs dat Haarlem met veel creativiteit en inzet ook in een moeilijke tijd nog veel tot stand kan brengen. De komende periode zal daarmee worden doorgegaan. Er wordt gewerkt aan een mooi duurzaamheidscentrum aan de Kleverlaan, er komt meer open water in de stad en we zijn nog lang niet klaar met de aanleg van goede fietspaden.
Graag dank ik iedereen voor de prettige samenwerking, die was ingegeven door een enorme betrokkenheid bij onze prachtige stad. Het ga u goed!

Rob van Doorn