donderdag 23 mei 2013

Bereikbaarheid Waarderpolder

Gisteravond organiseerde de VVD, samen met de Industrie Kring Haarlem (IKH) en de Kamer van Koophandel een politiek café over de bereikbaarheid van de Waarderpolder. Vijf inleiders gaven hun visie en ondernemers, wijkraadsleden en aanwezige gemeenteraadsleden reageerden.


De afgelopen jaren is stevig geïnvesteerd in de bereikbaarheid van het beste gereconstrueerde bedrijvenpark van Nederland. De fly-over en de Schoterbrug hebben de oostelijke Randweg gerealiseerd, die de Amsterdamsevaart verbindt met het Delftplein in Haarlem-Noord. De komende twee jaar worden de kruispunten op de Oudeweg aangepakt. De gemeenteraad praat binnenkort over de aanleg van een ventweg langs de Sportheldenbuurt. De verbreding van de Waarderweg ligt in het verschiet. Al deze maatregelen kostten tientallen miljoenen euro's en hebben de bedrijven in de Waarderpolder veel voordeel opgeleverd. De regiogemeenten vullen de komende vijftien jaar een fonds met € 20 miljoen om de bereikbaarheid van Haarlem en de regio verder te verbeteren.

Met uitzondering van de afwaardering van de Amsterdamsevaart blijken de ondernemers tevreden over de genomen maatregelen. Ook vragen ze zich af of de aanpak van de Oudeweg niet moet leiden tot een verdubbeling van het aantal rijstroken.
De gemeenteraad van Haarlem heeft de bereikbaarheidsvisie vastgesteld, maar ook de gebiedsvisie Oostradiaal, waarin de afwaardering van de Amsterdamsevaart is geregeld. De gemeenteraad heeft de verschillende belangen afgewogen.

In een tijd dat de gemeente € 43 miljoen per jaar bezuinigt, lasten van de burgers worden verhoogd en tientallen ambtenaren worden ontslagen gaan we de komende jaren door de bereikbaarheid te verbeteren. Ook de Waarderpolder, met veel goed draaiende en innovatieve bedrijven, zal daar weer van profiteren.

Rob van Doorn