zaterdag 11 mei 2013

Herdenken in Reinaldapark


Veel Haarlemmers hebben de afgelopen twee weken verlofdagen gehad. In de Haarlemse politiek was het de eerste week reces en gedurende de tweede week waren er maar drie werkdagen.
Dinsdag 7 mei was het spannend bij de laatste collegebehandeling van de kadernota. De bezuinigingen gaan in toenemende mate hun tol eisen. Belangrijk nieuw beleid kan nauwelijks meer worden opgepakt. Investeren kan slechts met grote terughoudendheid, omdat de raad een investeringsplafond heeft bepaald. De reserves staan ter discussie.
Natuurlijk was het op 30 april 2013 kroningsdag. Nederland heeft een koning en bedankte en masse Koningin Beatrix voor de 33 jaar dat ze haar diensten aan ons land heeft bewezen.
De festiviteiten op en bij De Dam maakten indruk door de aanwezigheid van de vele hoogwaardigheidsbekleders, velen met de borst vol met eremetaal. Het was indrukwekkend. Gelukkig verliep alles in een goede sfeer.
De dodenherdenking op zaterdag 4 mei was even indrukwekkend. Ook dit jaar was ik weer aanwezig bij de plechtige gebeurtenis in het Reinaldapark, waar meer dan honderd mensen eer bewezen aan de gevallenen. Het monument op het eiland in het Reinaldapark is de enige herdenkingsplaats in Haarlem waar geen mensen zijn geëxecuteerd, maar waar juist wel aandacht wordt besteed aan de gevallen zeevarenden. Namens de gemeente Haarlem legden raadslid Peter Schouten van Sociaal Lokaal en ik een krans. Daaraan voorafgaand waren er toespraken in het Reinaldahuis.

Rob van Doorn