donderdag 16 mei 2013

Boomcontroles

Deze maand zijn de boomcontroles weer begonnen. Tot oktober worden alle iepen, eiken en kastanjes gecontroleerd op boomziekten. Zeker bij iepen is het een opvallend verschijnsel. De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen. De kevers kunnen grote afstanden afleggen en mede dankzij de wind tot 10 kilometer komen. De ziekte openbaart zich tussen mei en september. De besmette bomen zijn dan gemakkelijk te herkennen. Na besmetting kan een iep binnen twee tot vier weken sterven. Zieke iepen zijn niet meer te redden en moeten zo snel mogelijk worden gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.


Twee maal per jaar heeft de gemeente Haarlem overleg met de omliggende gemeenten. Dan worden ook andere ziektes, waaronder de eikenprocessierups, kastanjeziekte en essenbastkever besproken.

In Haarlem staan ca. 4000 iepen die worden gecontroleerd. Dit zijn iepen die in onderhoud zijn bij de gemeente. Tot 2010 werden jaarlijks ongeveer 100 iepen besmet, vanaf 2011 zijn dat er zo’n 43, ongeveer 1% van alle iepen. Elke boom is er een te veel, maar gelukkig weten we als gemeente steeds beter hoe we dit aantal kunnen beperken.

Sinds 2011 gaan we na een melding meteen kijken en zorgen we ervoor dat de boom binnen 1 a 2 weken wordt verwijderd zodat er geen besmetting kan plaatsvinden. Herplant vindt plaats met resistente iepensoorten. Als er in een particulierentuin een verdachte iep staat, beoordeelt de boomspecialist of de boom ziek is en wordt deze indien nodig op kosten van de gemeente verwijderd.

Rob van Doorn