dinsdag 28 mei 2013

Verkiezingen en duurzaamheid

Duurzaamheid is hot. Er gaat geen dag voorbij of een krant, een radio- of televisieprogramma, of een tijdschrift wijdt er tijd of ruimte aan.


Het is niet zo lang geleden dat duurzaamheid het alleenrecht leek te zijn voor wat conservatieve medelanders wel de 'geitenwollensokkentypes" noemen. Die tijd is definitief voorbij. Sinds enige tijd bieden zonnepanelen bijvoorbeeld veel meer rendement dan een klassieke spaarrekening of een conservatieve investering in effecten. Soms is het zelfs beter je geld maar in een geitenwollen sok te stoppen...

Donderdag 23 mei werd in het ABC Architectuurcentrum aan het Groot Heiligland een masterclass georganiseerd, waarbij de aandacht primair was gericht op duurzame wijkinitiatieven. Hieruit blijkt het hard groeiende draagvlak onder grote groepen in de samenleving. Iedereen snapt het belang van energiebesparing en groene energieopwekking voor de eigen portemonnee en de samenleving. Naast directeur Urgenda Marjan Minnesma en de Haarlemse wijkinitiatiefnemers waren ook lokale vertegenwoordigers van GroenLinks, PvdA, VVD, CDA en Ouderenpartij aanwezig.

Het is verheugend te constateren dat waar er drie jaar geleden slechts enkele politieke partijen waren, die duurzaamheid in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen hadden opgenomen, dat nu alle partijen overwegen dat te doen.

Het verkiezingsjaar 2014 wordt het jaar van de duurzaamheid.

Rob van Doorn