vrijdag 14 september 2012

Derde wijkcontract in Haarlem-Oost

Afgelopen week is het wijkcontract Parkwijk/Zuiderpolder getekend door alle betrokken partijen. Woningcoöperaties, de politie, DOCK, de gemeente en natuurlijk de wijkraad waren aanwezig bij deze plechtige gebeurtenis. Schoon, heel en veilig zijn belangrijke onderwerpen in de overeenkomst, die alle ondertekenaars bindt om optimaal te presteren voor het verder verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Ook in Parkwijk/Zuiderpolder wordt door de corporaties stevig geïnvesteerd in nieuwbouw en renovatie van woningen. De gemeente investeert veel geld in het Reinaldapark en de politie draagt bij aan het veiligheidsgevoel van de wijkbewoners. Dit wijkcontract is alweer het derde in Haarlem-Oost, een stadsdeel dat sterk in ontwikkeling is door de samenwerking tussen zoveel betrokken partijen.



En natuurlijk nog een nabrander over de verkiezingen.Om de zoveel tijd popt het geluid weer op: "wanneer het aantal volksvertegenwoordigers wordt verminderd zal onze democratie beter functioneren".
Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) stelt voor het aantal raadsleden in grote steden met vier te verminderen en in kleinere gemeenten met twee. Op 26 mei schreef ik in mijn blog: "In Nederland zijn nog maar ruim 300.000 mensen lid van een politieke partij. Ongeveer 10% daarvan is actief: bezoekt vergaderingen of zit in de raad, provinciale staten, het parlement of is bestuurder. Dit zijn ca. 30.000 mensen voor ca. 16.000 bestuursfuncties in ons land."

Het lijkt er op dat politieke partijen steeds verder van de mensen af komen te staan. Het feit dat de PVV maar één lid heeft - Geert Wilders - versterkt dat beeld. Gelukkig heeft die ondemocratische "beweging" een groot deel van de aanhang verloren. Het enthousiasmeren van de mensen in het land voor en hen betrekken bij de politiek is een verantwoordelijkheid van de politieke partijen. Zij moeten doorlopend het land in en oproepen tot discussie en debat. Wanneer steeds minder mensen volksvertegenwoordiger zijn en deelnemen aan openbare discussies dan komt er een moment dat "het volk" niet meer wordt vertegenwoordigd maar geleid. Zij die een dergelijke ontwikkeling voorstaan raad ik aan zich in de geschiedenis van de twintigste eeuw te verdiepen.

Rob van Doorn