zaterdag 1 september 2012

Twee feestjes


 

Afgelopen week waren er twee feestjes: de ingebruikneming van het Spaarneveer en een mijlpaal van jewelste, de formele openstelling van het Stationsplein.

Jarenlang is er gediscussieerd over de komst van het pontje over het Spaarne van de Belgiëlaan naar de Spaarnelaan. Voor- en tegenstanders roerden zich en de politiek liet zich niet onbetuigd. En dan plotseling is het er, binnen twee minuten de Spaarneoevers met elkaar verbindend en twee verschillende wijken dichter bij elkaar brengend. Schoolkinderen gaan er vanaf aanstaande maandag 3 september gebruik van maken als de eerste schooldag zich aandient. Al donderdagochtend, toen er nog werd geoefend, stonden niets vermoedende passanten klaar om mee te varen, maar zij moesten nog een paar uurtjes wachten. Nu vaart de pont heen-en-weer op het Spaarne. De aandrijving wordt geregeld door elektromotoren en zonnepanelen, die tevens als dak van het scheepje functioneren. Groener varen kan niet.

Na jaren werken is het nieuwe Stationsplein op een haar na gevild. Het beeld van Kenau en Ripperda ontbreekt nog en onder de Rijtuigkap komen nog een koffiecorner en een broodjeszaak, maar het Stationsplein is volledig in gebruik. Op 1 september vieren tientallen genodigden en passerende reizigers de mijlpaal op grootse wijze met een fietsende muziekband en een fietstocht door het projectgebied. De ondergrondse fietsenstalling is gedoopt met de logische naam Fiets-In. Elke dag bezoeken tienduizenden reizigers het plein. Haarlem is een mooie entree rijker. De ondernemers op de Kruisweg vierden met hun klanten de opening op gepaste wijze mee.


Haarlem is weer een paar aanvullingen op het verkeers- en vervoerssysteem rijker. Belangrijke verbeteringen die nog meer mensen in het openbaar vervoer en op de fiets krijgen.
Haarlem: een duurzame stad!

Rob van Doorn