zaterdag 15 september 2012

Windmolens zijn de toekomst

Provincies zijn een toonbeeld van rust en overweging. Doorgaans hebben ze een enorme financiĆ«le reserve en de houding van de gearriveerde middelbare leeftijder die daarbij hoort. Het probleem zit ‘m in de houding rondom het thema duurzaamheid. Haarlem is zich bewust van de verantwoordelijkheid die op de overheid rust om toekomstige generaties een leefbare, liefst welvarende toekomst te bieden. Er wordt met man en macht gewerkt aan de introductie van zonnepanelen, het bevorderen van fietsen, bussen op aardgas, de bloksgewijze aanpak van de bestaande woningvoorraad met energiebesparende maatregelen en de ontwikkeling van een lokale energiedienst om energieopwekking en -distributie slimmer en duurzamer te maken. We gaan zelfs een eigen gasveldje exploiteren bij Schoteroog. En dan komt de provincie met de uitspraak dat er in Noord-Holland geen windmolen meer bij komt. Als je dat leest ben je even stil. Collega Maarten van Poelgeest van Amsterdam schoot meteen uit zijn slof: “Provincie Noord-Holland strijdt tegen de toekomst”.

Op het eerste gezicht lijkt de discussie zich aan Haarlem te onttrekken. Bij ons staan er vier windmolens bij Schoteroog. Ze zijn gebouwd in 1994 en leveren samen 1 miljoen Kwh per jaar. Daar kunnen ca. 350 huishoudens een jaar mee toe. Echter, op dit moment wordt nagedacht over de vraag of deze molens vervangen kunnen worden door nieuwe windmolens met meer vermogen, ongeveer 3 megawatt per stuk. Ook binnen het Haarlemse bedrijfsleven in de Waarderpolder klinken stemmen om windmolens te bouwen. Het is duurzaam en op termijn goedkoper, zeker nu de “grijze energie” steeds duurder wordt. Onze bedrijven moeten immers concurrerend blijven.
Haarlem wil zich verder ontwikkelen als duurzame stad en daar draagt de ontwikkeling van windenergie toe bij. Wat bezielt dan het provinciebestuur van Noord-Holland om zo’n rigoureus standpunt in te nemen? De provincie neemt deel aan een Randstedelijk initiatief om duurzame ontwikkeling verder vorm en inhoud te geven. Daarbij wordt gekeken naar energieopwekking. Windmolens horen daarbij. Ja, windmolens zijn groot, maar ze produceren geen CO2 en technisch worden ze steeds beter. We weten dat kernenergie onverantwoord is. Duitsland heeft er een punt achter gezet en Japan nu ook. En we weten ook allemaal dat kolencentrales de lucht zodanig aantasten dat onze kinderen en kleinkinderen geen frisse lucht meer inademen. Het lijkt me goed wanneer de provincie haar standpunt nog eens tegen het licht houdt en de wind door de haren laat waaien.

Rob van Doorn