zondag 28 april 2013

Stadslandbouwers bijeen


Vrijdag 26 april was de tweede netwerkbijeenkomst Stadslandbouw, georganiseerd door Platform Haarlem Groener en de gemeente Haarlem. De eerste netwerkbijeenkomst vond een half jaar geleden plaats en er is ondertussen al veel gebeurd. Het platform Haarlem Groener heeft een plek veroverd en timmert aan de weg om Haarlemmers en Haarlemse groeperingen, die de gezamenlijke zorg voor een stuk grond hebben, aan elkaar te koppelen. De gemeente bracht in kaart waar tijdelijke stadslandbouwplekken zijn. Letterlijk in kaart gebracht, in de plattegrond van Haarlem. De kaart moet nog door het college worden vastgesteld en daarna publiceren we haar. De Ripperda buurttuin is een voorbeeld van zo'n mogelijke locatie. Deze tuin kwam twee weken geleden door de Nudge City Challenge in een stroomversnelling en is al voor een groot deel gemaakt.

Daniel de Jong van de Wageningen Universiteit vertelde over stadslandbouw in andere steden. Daarna gingen de deelnemers uiteen in themasessies over natuur & gezondheid, ondernemerschap, hoe onderhoud ik een kennisnetwerk en groen voor en door de buurt. De middag was een vruchtbaar samenzijn van Haarlemmers met een groen hart en (vaak) groene vingers. Er werd genetwerkt, adressen uitgewisseld en er werd over lekker zelf gekweekt eten gesproken.
Wanneer u samen met anderen groenten wilt verbouwen of bloemen kweken kijk op www.haarlemgroener.nl of www.degroenemug.nl.

Rob van Doorn