vrijdag 22 maart 2013

Duurzame wijkinitiatieven


Afgelopen woensdag zat ik aan bij een diner in het Frans Halsmuseum ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van dit hoogtepunt van cultureel Haarlem. Ik trof het, want Karel Schampers, de zeer deskundige en enthousiaste museumdirecteur, gaf me een meer dan een uur durende rondleiding langs de prachtige, speciaal voor de gelegenheid ingerichte tentoonstelling over de wereldberoemde Haarlemse schilder. Een aanrader.
Twee dagen later bezoekt koningin Beatrix de tentoonstelling en ben ik aan de overkant van het Groot Heiligland betrokken bij een nuttige en leerzame bijeenkomst in het ABC Architectuurcentrum over initiatieven in Haarlemse wijken op het gebied van duurzaamheid. Margreet van der Woude, Haarlems topambtenaar op het gebied van duurzaamheid, heeft de bijeenkomst georganiseerd en heeft ervaringsdeskundigen uit onder andere Amersfoort en Amsterdam uitgenodigd om hun verhaal te doen.
Actieve bewoners uit het Garenkokerskwartier, de Leidsebuurt, de Koninginnebuurt en andere wijken nemen hun wijkbewoners mee in een proces om onze stad te verduurzamen. Dat kost minder geld, bespaart energie en zorgt ervoor dat Haarlem op de lange termijn de aantrekkelijke woon- en werkgemeente blijft die het nu is.

Rob van Doorn