maandag 25 maart 2013

Geef meeuwen geen eten!

Meeuwen zijn beschermde vogels. Wandelend over het strand valt te genieten van hun luchtacrobatiek en de slimme wijze waarop ze een stukje vers gebakken vis uit je hand weten te graaien.

Onder meer door de toename van vossen in de duinen hebben veel meeuwen ervoor gekozen de steden langs de kust op te zoeken. Van Den Helder tot Delft nestelen ze op daken van particuliere woningen en grote gebouwen met platte daken. Haarlem werkt nauw samen met andere steden om van elkaar te leren het overlastprobleem in de hand er houden.

Omdat er ruim voedsel aanwezig is in de stad zijn meeuwen moeilijk te verleiden op zoek te gaan naar een andere broedplaats. In Haarlem zijn er meerdere wijken waar meeuwen overlast bezorgen aan de bewoners oa in de Kleverparkbuurt, Meerwijk en de Indischebuurt-Zuid.

De gemeente heeft de afgelopen jaren binnen de wettelijke mogelijkheden actie ondernomen tegen de geluidsoverlast. Enkele schooldaken zijn ontoegankelijk gemaakt, huisvuil wordt bijna overal ondergronds ingezameld en elk jaar in het vroege voorjaar start een grote communicatieronde: geef meeuwen geen eten!

We merken dat de ondernomen acties soms leiden tot verplaatsing van het probleem. Het is overigens onduidelijk of de verplaatsing beklijft. Haarlem blijft creatief op zoek naar vermindering van het geluidsprobleem. Dat doen we zoveel mogelijk samen met de bewoners. De wet bepaalt daarbij het kader.


Rob van Doorn