woensdag 13 maart 2013

Zonnepanelen? Kijk op Zonatlas!

Dinsdag 12 maart vond de lancering plaats van de Zonatlas van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal in de Philharmonie.


De Zonatlas maakt gebruik van kadastrale gegevens, luchtfoto’s en hoogte- en klimaatinformatie. Met die gegevens wordt nauwkeurig geschat hoeveel zon er op een specifiek dak valt. De Zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, schoorstenen, de oppervlakte van het dak, hellingshoeken en hoeveelheid zon. Ook kunnen inwoners berekeningen uitvoeren over de terugverdientijd van hun investering. De Zonatlas geeft tot slot nog aan welk deel van het dak het meest geschikt is. De gemeente wil zo het collectief inkopen van zonnepanelen stimuleren.

De ontwikkeling van het aantal zonnepanelen in Haarlem verloopt stormachtig. In 2012 zijn er in één jaar tijd door particuliere huiseigenaren meer zonnepanelen aangeschaft dan in de voorgaande periode van 4-5 jaar bij elkaar. Terwijl vijf jaar geleden jaarlijks enkele tientallen mensen drie zonnepanelen aanschaften, hebben in 2012 meer dan driehonderd huiseigenaren gemiddeld acht panelen aangeschaft. Er zijn steeds meer buurten en wijken in Haarlem waarin mensen zich verenigen om samen hun huis te isoleren en/of zonnepanelen aan te schaffen. Vanzelfsprekend verwachten we dat de Zonatlas veel nieuwe mensen over de streep zal trekken om ook zonnepanelen aan te schaffen.

Voor 2013 stellen we als doel om een verdubbeling van het aantal zonnepanelen te realiseren ten opzichte van 2012. Dit betekent 600 huishoudens (1% van het totale aantal huishoudens in Haarlem) die gemiddeld acht zonnepanelen aanschaffen. Met acht zonnepanelen kan een gezin in ‘Sun City Haarlem’ ongeveer 50% van het jaarlijks elektriciteitsverbruik zelf produceren.

Onze duurzaamheidslening maakt de aanschaf van zonnepanelen extra interessant.

Meer informatie vindt u op www.degroenemug.nl/zonnepanelen


Rob van Doorn