dinsdag 9 april 2013

Duurzame ontwikkelingen


Vorige week vrijdag was ik aanwezig bij een bijeenkomst van het GDO, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling. Het GDO verbindt sinds de oprichting gemeenten met een centrum voor Natuur en Milieueducatie. Haarlem heeft zo'n centrum aan de Kleverlaan. De laatste jaren ontwikkelt het GDO zich onder meer tot kennisorganisatie. Namens Haarlem ben ik bestuurslid.
Tijdens de vergadering werden een paar ontwikkelingen duidelijk.

Er is sprake van een aantal in het oog springende veranderingen in onze samenleving. Stadslandbouw groeit landelijk als kool. Er ontstaan her en der zorgcoöperaties en repaircafé's. 'DE' (Duurzame Energie) Ramplaan is een voorbeeld van zo'n intensieve wijkgerichte samenwerking. Omringend landschap, parken en groen in wijken worden intensiever beleefd. Straten en huizenblokken werken samen in de aanschaf van zonnepanelen en de aanpak van woningisolatie. Het onderwijs speelt hierop in en leert onze kinderen het belang van duurzaam leven.
Niet alleen in Haarlem vinden deze ontwikkelingen plaats, maar onze stad is wel een voorloper. Het is niet voor niets dat in Haarlem het gas en elektriciteitsverbruik (veel) lager is dan gemiddeld in Nederland.
Bij veel initiatieven in en voor de stad is de gemeente de satéprikker die instellingen en bedrijven bij elkaar brengt en zorgt voor verdieping, verbinding en continuïteit. Het effect wordt 'meervoudige waardecreatie' genoemd: er wordt energie bespaard en dat leidt tot minder uitstoot van CO2, het bespaart geld en het brengt je in contact met de natuur. Alleen maar voordelen dus.

Binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de bijna veertig gemeenten in onze stadsregio, wint het streven naar duurzaamheid snel aan belang. Afgesproken is dat elke gemeente eigen ontwikkelingen stimuleert, maar gezamenlijk wordt gewerkt aan energiebesparing en -opwekking enerzijds en grondstoffenbesparing en hergebruik anderzijds. Het gaat hierbij om miljarden euro's.

Niet zelden is de gemeente de initiator van nieuwe ontwikkelingen. Spaarne Energie is zo'n nieuwe aanpak. Samen met het bedrijfsleven, adviserende partijen en corporaties zoeken we in Haarlem  naar een methode om binnen onze gemeentegrenzen op brede schaal groene energie op te wekken. Deze partijen komen niet zelf tot een dergelijk initiatief, omdat het te ingewikkeld en omvangrijk is en teveel specifieke deskundigheid vraagt. Maandagmiddag 15 april organiseert Haarlem een congres in de Lichtfabriek over dit thema. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich opgeven bij de gemeentelijke afdeling milieu: milieu@haarlem.nl t.a.v. Hanneke Laffra.

Rob van Doorn