woensdag 24 april 2013

Tevreden over parkeergarages en bereikbaarheid


Binnenkort komt de parkeervisie in de commissie Beheer. Belangrijk onderdeel van de visie is de inzet van de zes parkeergarages rond de binnenstad. Om helder te krijgen hoe de gebruiker de parkeergarages en de bereikbaarheid daarvan ervaart organiseert Haarlem jaarlijks een onderzoek.

In het najaar van 2012 heeft de gemeente Haarlem voor de derde keer de Parkeermonitor gehouden. Deze enquête onder gebruikers van de garages Stationsplein, Houtplein, Raaks, De Kamp, Cronjé en Appelaar geeft de ontwikkeling weer in het gebruik, de beleving en de waardering van de parkeergarages. Over het algemeen zijn de geënquêteerde gebruikers zeer tevreden over de parkeergarages. Garage de Kamp kreeg met een 7,1 de minste beoordeling, de Cronjégarage de hoogste, een 8,2.


Het meest bepalend bij de keuze voor een parkeergarage is de ligging ervan ten opzichte van de bestemming. Comfort of het aantal beschikbare parkeerplaatsen spelen nauwelijks een rol. Verder zijn parkeerders redelijk honkvast.

Een ruime meerderheid van de Haarlemmers geeft de bereikbaarheid van de Haarlemse binnenstad een voldoende. De bezoekers van buiten de Haarlemse regio zijn zeer positief over de bereikbaarheid van de binnenstad, ook al was tijdens de laatste Parkeermonitor de Prinsenbrug afgesloten. Dat was mogelijk ook de reden voor de daling van het totale gemiddelde rapportcijfer (dus van Haarlemmers en niet-Haarlemmers) voor de bereikbaarheid van Haarlem van een 7,1 naar een 6,8. Gelukkig nog steeds een ruime voldoende.

Rob van Doorn.