vrijdag 19 april 2013

Energie van eigen bodem

De laatste dagen is veel gepubliceerd over de conferentie Spaarne Energie, die afgelopen maandag werd georganiseerd in de Lichtfabriek. In de ruimte waar in het verleden een enorme generator stond opgesteld, waren meer dan honderd vertegenwoordigers van grote en kleinere organisaties bijeen om te spreken over het opwekken van groene energie op Haarlemse bodem. Negentien bedrijven, instellingen en corporaties tekenden een intentieverklaring: ze willen bijdragen aan de oprichting van een Haarlems eigen lokale energiebedrijf Spaarne Energie.

fotograaf Jurriaan Hoefsmit


Haarlem heeft het plan om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat is tien jaar eerder dan bijvoorbeeld Amsterdam en dus een ambitieus voornemen dat alleen slaagt als Haarlemse burgers en bedrijven meewerken en we samen in staat zijn op grote schaal zelf energie op te wekken. Voor een deel doen we dat al door honderden zonnepanelen te gebruiken, door groen gas te winnen op Schoteroog en door onze inzet om met Haarlemmermeer een vergistingsinstallatie te realiseren. Ook willen we aan de slag met duurzaam afvalbeheer en het opwekken van energie uit asfalt. Bedrijven in de Waarderpolder en bijvoorbeeld woningcorporatie Elan werken nu al met Warmte en Koude Opslag (WKO). Hotel Haarlem-Zuid heeft een installatie voor Warmte Kracht Koppeling (WKK).
Maar we zijn er nog lang niet. Het proces moet sneller en intensiever. Groene energie wordt steeds aantrekkelijker dan het ouderwetse gas en elektriciteit. Wanneer iedereen dat weet en bereid is daarin te investeren, dan komen we er.

Rob van Doorn