zaterdag 13 april 2013

Water uit de kraan



Nudge is het geesteskind van Jan van Betten dat originele ideeën over duurzaamheid koppelt aan concrete en supersnelle uitvoering.
Het is deze organisatie die erin is geslaagd met ongeveer honderd vrijwilligers drie uitstekende voorstellen te bedenken en binnen 24 uur op 12 april in de praktijk te brengen. Op het Ripperdaterrein werd in no-time een groot stuk land ingericht voor stadslandbouw. De komende maanden groeien daar aardappelen en groenten. In het Reinaldapark werd een tijdelijke trimbaan tot stand gebracht om te laten zien dat op eenvoudige wijze de conditie kan worden verbeterd en op de Grote Markt stond een tijdelijk tappunt voor kraanwater waarmee de horeca wordt opgeroepen water uit flesjes te vervangen door water uit de kraan. Dat is veel goedkoper en voorkomt afval. PWN werkte van harte mee met dit initiatief.

Haarlem heeft als eerste stad van Nederland laten zien wat de inwoners en lokale ondernemers kunnen bereiken als ze er samen de schouders onder zetten. In Haarlem blijft het opgebouwde netwerk ook na 12 april actief en het netwerk heeft de ambitie om vele ingezonden ideeën uiteindelijk tot een succesvol resultaat te brengen.

Op de sites van Nudge en De Groene Mug vindt u meer informatie over de City Challenge: www.nudge.nl/haarlem en www.degroenemug.nl.

Rob van Doorn